22.11.2022. 20:17
0
Milorad Dodik stupio na dužnost: Čekaju nas prelomni trenuci, vratit ćemo nadležnosti
Milorad Dodik stupio je na dužnost kao novi predsjednik Republike Srpske.

“Ne dirajte Republiku Srpsku. To nećemo dozvoliti. Mi samo želimo da se očuva ustavna pozicija RS-a”, rekao je Dodik na svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost.

“U godinama i vremenu koje dolazi bit će veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovdje nikada nije dosadno. Znam da nas čekaju prelomni trenuci”, istakao je Dodik.

Dodik je poručio da je veliki dužnik svom narodu, prenosi RTRS.

“On me je birao na ovu funkciju. Ali, znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome. Dejtonski sporazum je zacementirao poziciju RS.

Oduzete su nam neke nadležnosti. ali, političkim sredstvima vratit ćemo ih. Ulazit ćemo u reforme. One su onakve i ovakve, ali to je neminovnost”, riječi su Dodika.

Napomenuo je da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom.

“Želimo i hoćemo u Evropsku uniju. To nije sporno. Ali, isto tako RS neće u NATO. Sarađivat ćemo i sa velikim silama, poput Rusije, Kine, ali i SAD, te zemalja EU. Ipak najviše računa vodit ćemo o sebi”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS istakao je da mir mora biti prioritet.

“RS ne traži ništa osim da bude priznata njena ustavna pozicija. Neopravdano su nam obustavljeni projekti vrijedni milijardama. Borit ćemo se da ih vrlo brzo pokrenemo, a s druge strane ne osporavajući drugima da rade i grade”, rekao je Dodik.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.