23.11.2022. 15:41
0
Afera "Respiratori", svjedočila Sanja Lekić, hvalila Fikreta Hodžića: Kristijan Marić je prevarant i lažov
U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima u vezi s nabavkom spornih 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, danas je, putem videolinka, iz Crne Gore svjedočila Sanja Lekić, vlasnica firme "BTL Medical Montenegro” iz Podgorice.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Lekić se nalazila u sudnici Višeg suda u Podgorici, a pitanja joj je u sudnici Suda BiH postavljala prevashodno odbrana Fikreta Hodžića, na čiji zahtjev je svjedočila.

Kako se protiv Lekić u BiH vodi istraga zbog kupovine spornih respiratora, tako ona danas nije polagala zakletvu za svjedoka, već ju je sudija Branko Perić upozorio da ne mora odgovarati na pitanja koja bi joj mogla naštetiti.

Ona se požalila i da je dobila ceduljicu od tužioca u kojoj je navedeno da dođe u Trebinje "kada odluči da kaže istinu".

Sanja Lekić i njena firma bili su posrednici u kupovini 100 kineskih respiratora koje je uvezla "Srebrena malina". 

Respiratori još stoje u luci u Baru

Lekić je danas istakla da ju je u septembru ove godine Tužilaštvo BiH ispitivalo u svojstvu osumnjičene osobe te da joj je prije sedam dana došla crnogorska policija i oduzela mobitel, prema nalogu Tužilaštva, zbog čega je doživjela veliku neprijatnost.

Sanja Lekić, koja je u sporu sa srbijanskom firmom “Sinopharm” zbog nabavke 200 respiratora ACM 812 A, više puta je napomenula da je Kristijan Marić, vlasnik firme "Promotion" i osnivač Mreže mladih poduzetnika iz Mostara, a koji je bio svjedok Tužilaštva u ovom predmetu, sklon prevarama i lažima te da joj duguje novac.

Objasnila je da su je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore uputili na Kristijana Marića, koji je dostavljao medicinsku robu za zemlje bivše Jugoslavije. Problem je bio prijevoz respiratora, a kako je rekla Lekić, Marić im je tada ponudio lažni let iz Šangaja. Njemu je tada, kako je rekla, plaćen prijevoz, a on niti je dostavio respiratore niti je vratio novac.

Odgovarajući na pitanja Hodžićeve advokatice Mirne Avdibegović, Lekić je ispričala da je njena firma za srbijanski "Sinopharm" nabavila 200 respiratora ACM 812 A, ali ih oni nisu htjeli preuzeti zbog kašnjenja. Kako je navela, ti respiratori još stoje u luci u Baru.

Negirala je izjavu Kristijana Marića, koji je od Tužilaštva BiH dobio imunitet, da je od tih 200 respiratora, BiH isporučeno 100.

Poučena lošim iskustvom s Marićem, koji je poslovao s hrvatskom firmom "Exo trade" i Bornom Cicerom, a koji su joj ostali dužni i koji su je prevarili, Lekić je pojasnila da je "BTL Medical Montenegro" 14. aprila 2020. godine zaključio ugovor o ustupanju ugovora o kupoprodaji 100 respiratora ACM 812 A s isporučiocem "Shanghai CHANGQI Medical technology center" i preuzimaocem "Srebrenom malinom".

Njena firma bila je posrednik, predugovor je Fikretu Hodžiću poslao njen poslovni saradnik iz Londona Samir Cerić, koji je imao dobre kontakte u Kini.

Poslovni saradnik bez registrirane firme

Svjedokinja je pohvalila ustrajnost Fikreta Hodžića da ne uplati odmah novac, već da da bankovnu garanciju koja je mogla biti realizirana tek po isporuci respiratora.

Lekić je, također, negirala izjave Marića da je ponudila višu cijenu za respiratore od stvarne, objašnjavajući da ona ne može utjecati na proizvođača.

- Nije istina da smo Samir i ja nagovorili proizvođača u Kini da poveća cijenu respiratora - kazala je Lekić.

Potvrdila je da su se u martu 2020. godine cijene respiratora po komadu kretale od 25.000 do 45.000 eura. Citirala je tadašnjeg američkog predsjednika koji je kako je rekla kazao "da se za cijenu ne pita i da se svi respiratori iz Kine kupe".

Također je, na upit odbrane, potvrdila da je za Crnu Goru nabavljala respiratore ACM 812 A, koji se, kako je rekla, i sada koriste u kliničkim centrima u njenoj zemlji.

Većina pitanja tužioca Mirze Hukeljića odnosila se na kupovinu 200 respiratora za “Sinopharm”. Na konstataciju da ona nije imala te respiratore, Lekić je kazala da je imala ugovor s firmom "Exo trade" i Bornom Cicerom, koji su rekli da imaju na stanju respiratore.

Ona je potvrdila da je 28. marta 2020. godine, u ugovoru sa "Sinopharmom", jedan respirator ACM 812 A bio 25.000 eura, a da ih je "Exo trade" ugovorio za 19.500 eura. U još jednom ugovoru za 100 respiratora cijena jednog bila je 22.000 eura, a "Exo trade" ih je plaćao po cijeni od 11.900 dolara, a drugi za 17.000 dolara.

Lekić je kazala da joj nije poznato da njen poslovni saradnik Samir Cerić nema registriranu firmu za nabavku medicinske opreme.

Potvrdila je da je u poslu sa "Srebrenom malinom" bila uključena provizija za posredovanje za Samira Cerića u iznosu od 100.000 eura, od kojih je 50.000 eura trebalo da zadrži ”BTL Medical”. Kazala je da provizija nikad nije uplaćena.

Danas je na pretresu odbrana Fikreta Hodžića uložila i materijalne dokaze, među kojima su i ponude "Srebrene maline" drugim ustanovama za nabavku medicinske opreme, među kojima je i ponuda premijeru Vlade USK .

- Uložili smo ponude kako bi se vidjelo da je "Srebrena malina" htjela da proširi posao u vezi s nabavkom medicinske opreme, a ne da se radi o udruživanju s Novalićem i Solakom – kazala je advokatica Avdibegović.

Nastavak suđenja zakazan je za sljedeći četvrtak, prenosi avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.