28.11.2022. 17:14
3
Edin Gačanin je prisustvovao svadbi u luksuznom hotelu sa sedam zvjezdica u Dubaiju šefu ozloglašenog kartela Kinahan i jednom od najbogatijih kriminalaca na svijetu
Kao što smo danas i prenijeli, u Dubaiju je prema tvrdnjama nizozemskih medija uhapšen Edin Gačanin.

Pod naslovima: "Pali međunardoni trgovci drogom" i "Edin G. uhapšen u Dubaiju", nizozemski mediji su objavili detalje policijske akcije. 

Podsjećamo, kako smo ranije prenijeli, na zahtjev nizozemskog državnog odvjetništva (OM), dva muškarca uhapšena su u Dubaiju pod sumnjom da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom. 

Nizozemska policija javlja da je jedan od uhapšenih 40-godišnji Nizozemac, koji je također državljanin Bosne i Hercegovine, a riječ je o Edinu G.

edin-gacanin

Nezvanično, u pitanju je Edin Gačanin, a nizozemski mediji ga opisuju kao vođu Tito i Dino kartela.  

Uhapšeni muškarci, objašnjavaju tamošnji mediji, imaju podebeo kriminalni dosje.

"Oni pripadaju mreži koja je bila zadužena za ogromni uvoz droge, kojih su istražne službe presrele oko 30 tona. Prvi čovjek je 40-godišnji nizozemski Bosanac Edin G, čovjek koji je decenijama aktivan u svijetu droge i šef je kartela Tito i Dino. Istraživanja su otkrila da američka istražna služba DEA Edina G. smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom na svijetu", daju detalje mediji iz Nizozemske.

A, prema tvrdnjama Amerikanaca, Edin G, koji je odrastao u Bredi, bio je dio europskog superkartela koji je djelovao iz Dubaija. Priča se da je sarađivao, između ostalih, s Ridouanom Taghijem i čelnicima italijanskog i irskog podzemlja.

Ovaj 'superkartel', kako ga nazivaju, istražne službe smatraju odgovornim za trećinu europske trgovine kokainom.

Prema istražnim službama, Edin G. je u prošlosti imao bliske veze s narkobosovima kao što su Nizozemci Ridouan Taghi i Richard R. ('Rico de Chilean').

Prema upućenima, poslovao je i s ozloglašenim međunarodnim svjetskim igračima na tržištu droge, poput Daniela Kinahana i Raffaelea Imperialea – italijanskog narko-kriminalca koji ima veze s Camorrom (najstarijom i najvećom italijanskom mafijom) i koji je u prošlosti vodio kafić na amsterdamskoj Raadhuisstraat.

Advokati dvojice uhapšenih još ne žele davati izjave, a Nizozemska će za obojicu zatražiti izručenje od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema insajderima, 'najmanje 15' velikih igrača je uhapšeno, uključujući 'Saada de Paaka', poznatog Pakistanca u kriminalnom okruženju. O koliko se novca radilo u kartelu govore slike i snimke koje je jutros objavio Europol, objavivši i da je ime operacije bilo 'Desert Light' (pustinjsko svjetlo, op.pr). Prikazuje desetine skupih automobila u garaži, ali i luksuzne kuće s bazenom.

U julu 2017., prema dokumentu, američka Agencija za suzbijanje droga (DEA) snimila je Edina G., uz Ridouana Taghija, na ekstravagantnom vjenčanju 'Dannyja' Kinahana u kultnom kompleksu Burj al Arab u Dubaiju. 

Kinahan kartel

Sredinom aprila, visoki članovi kriminalnog kartela Kinahan dospjeli su u naslovne strane nakon što su pogođeni sankcijama iz SAD-a, koje se upoređuju sa onima koje se trenutno provode protiv ruskih oligarha, kao dio međunarodne akcije za suzbijanje aktivnosti grupe.

Pet miliona nagrada za informaciju

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva financija (OFAC) izdao je nalog protiv ' Kinahanske organizirane kriminalne grupe, uključujući sedam njenih ključnih članova, Christophera Kinahana starijeg, Daniela Kinahana, Christophera Kinahana mlađeg i tri povezana preduzeća.

Čak se nudila nagrada od do 5 miliona dolara za informacije koje mogu dovesti do rasformiranja grupe.



Daniel Kinahan i ranije je na irskim sudovima proglašavan za šefa jedne od najistaknutijih evropskih narko-bandi.

Njegov otac Christopher stariji (65) i brat Christopher mlađi (41) također su među osuđenima. Krajem aprila ove godine je objavljeno da će se kompanija za promociju boksa MTK Global, koju je suosnovao Daniel Kinahan, zatvoriti.

Daniel Kinahan
Daniel Kinahan

Sve do svoje 25. godine, Danny Kinahan, vodio je relativno anoniman život i nikada nije bio u centru pažnje, osim što je bio osuđen za prekršaje u vožnji.

Konačno se počeo pojavljivati na policijskom radaru nakon što je uhapšen zajedno sa još četvoricom u vezi s napadom na dva policajca u maju 2001. godine.

Kinahan je optužen za napad i prvobitno je odbio jamčevinu od strane Okružnog suda u Dublinu tog jula, ali sljedećeg januara optužbe su odbačene.

Do 2009. Kinahan je aktivno učestvovao u poslovanju svog oca koji je u diplomatskoj depeši poslanoj iz američke ambasade u Južnoj Americi Pentagonu u Washingtonu opisan kao osumnjičeni za međunarodnu trgovinu drogom.

Vlasti su godinama pokušavale da stave tačku na ogromnu kriminalnu organizaciju, ali sve do prije nekoliko mjeseci nisu imale sreće.

Kinahanov dugogodišnji bliski saradnik Thomas Kavanagh, osuđen je na 21 godinu zatvora. 

Kinahan već nekoliko godina živi u Dubaiju dok pokušava izbjeći agencije za provođenje zakona širom Evrope i pokušava izgraditi reputaciju jednog od najutjecajnijih promotera boksa.

Vjenčanje u Dubaiju

Uspio je da sačuva veliki dio svojih ličnih odnosa u tajnosti, a malo se zna o njegovoj supruzi Caoimhe Robinson.

U maju 2017. oženio je svoju partnericu rođenu u Dublinu Caoimhe na raskošnom vjenčanju u naftom bogatom bliskoistočnom gradu uz prisustvo nekih od najozlogašenijih svjetskih narko-barona i vođa kriminalnih bandi, pišu irski mediji.

Vjenčanje je održano u Burj al Arabu sa sedam zvjezdica u Dubaiju, te je bilo žarište istražitelja.

Kinahan se smatra jednim od najbogatijih kriminalaca na svijetu zahvaljujući rastu narko kartela njegovog oca.

Kartel Kinahan pojavio se u Dublinu 1990-ih, a SAD kaže da je to jedna od najvećih svjetskih kriminalnih grupa na svijetu. 

Banda, za koju britansko ministarstvo finansija kaže da sada koristi Dubai kao centar za svoje ilegalne aktivnosti, djeluje u Irskoj, Velikoj Britaniji, Španiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s interesima u trgovini drogom i pranju novca, navodi Ministarstvo finansija.

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.