30.11.2022. 16:05
0
Demantij Hasana Dupovca na tekst
FOTO: BIRN BiH
Hasan Dupovac, policijski službenik Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, reagirao je na članak koji je objavljen na portalu Source. Punomoćnik Dupovca, advokat Ermin Gačanović, uputio je, kako se navodi, "Zahtjev za objavu demantija i ispravke prenesenog neistinitog sadržaja".

Riječ je o tekstu naslova: "Okerić: Prije same presude Uprava policije nagradila je Hasana Dupovca činom višeg inspektora. Slučaj 'Memić' ogolio je policijsko-pravosudni sistem".  

Portal Source ovim putem u cjelosti objavljuje demantij koji je stigao na redakciju portala: 

- Javnost u Bosni i Hercegovini dana 25.11.2022. godine u 10.00 sati, putem portala Source.ba, informisana je o neistinitom izražavanju od strane predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo gosp. Okerić Elvedina. Neistinito izražavanje od strane imenovanog sadržano je u njegovoj objavi na facebook profilu pod naslovom "Nastavak nagrađivanja onih koji to ne zaslužuju". To neistinito izražavanje je prenio portal Source.ba, pod svojim naslovom koji također sadrži preuzete riječi, te zadržao na naslovnoj stranici do 29.11.2022. godine, nakon čega je objava potisnuta na stranice za pretraživanje. 

Iz predmetnog teksta koji je portal Source.ba objavio, dodatno se zaključuje da su novinari/službena lica portala Source.ba obavili i neposredan razgovor sa predsjedavajućim Skupštine kantona Sarajevo gosp. Okerić Elvedinom, grubo zanemarujući novinarsku etiku i druge kodekse novinarskog djelovanja, da istu takvu neposrednu komunikaciju ostvare i sa drugom stranom, odnosno policijskim službenikom Dupovac Hasanom, gdje su novinari/službena lica portala mogli postupiti profesionalno i provjeriti informacije koje su imali namjeru objaviti. 

Te informacije portal Source.ba nije provjerio, nije provjerio ni na način koji bi bio jako jednostavan, a to je da službena lica/novinari portala Source.ba pozovu ili se obrate Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kada bi zasigurno bila razjašnjena svaka eventualna dilema. Source.ba je bio dužan to učiniti, obzirom da se u tekstu također pominje i organ u kojem je zaposlen Hasan Dupovac, odnosno Uprava policije MUP-a KS. U tom slučaju, da je portal Source.ba postupio na taj propisan način, sigurno ne bi došlo do posljedica koje su inače nastale objavljivanjem spornog sadržaja.   

Posebno zabrinjava činjenica, a kada se analizira objavljeni sadržaj, da su neovlašteno obrađivani i zloupotrijebljeni lični podaci Dupovac Hasana i to ne od bilo koga, nego upravo od  predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Okerić Elvedina,  koji je bio dužan postupiti po Zakonu o zaštiti ličnih podataka BiH, koji to jasno zabranjuje. Ovim je gosp. Okerić Elvedin također narušio i grubo prekršio ljudska prava Dupovac Hasana kao i etičke i moralne principe po kojim bi svaki političar, a posebno član zakonodavnog tijela, morao postupati i pridržavati ih se. To je Okerić Elvedinu zakonom i drugim podzakonskim propisima nametnuta obaveza, a naročito zbog funkcije predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, koja ga na to posebno obavezuje. 

Postavlja se pitanje šta je bio cilj neistinitog izražavanja prema Dupovac Hasanu, od strane predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo gosp. Elvedina Okerića, a kako i zašto je dobio pažnju od strane portala Source.ba posebno je pitanje. Ne možemo da se ne pitamo i koja je bila svrha gosp. Okerić Elvedinu obrade ličnih podataka Dupovac Hasana kao policijskog službenika Uprave policije u vezi sa provedenim zakonitim postupanjem Uprave policije MUP-a KS, kada Hasan Dupovac nije provodio tu proceduru.

Navedeno se ističe imajući u vidu da predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Okerić Elvedin, nije ovlašten za konkretnu obradu ličnih podataka, usljed čega ista ne može ni rezultirati ostvarivanjem zakonitog cilja. Takva praksa bi onda značila da predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, kao nosilac političke i zakonodavne funkcije, može obrađivati lične podatke i u vezi operativnih poslova Uprave policije, što je krajnje nedopustivo.

Kada je u pitanju sam članak objavljen na Source.ba dana 25.11.2022. godine u 10.00 sati, pod nazivom: 'Okerić: Prije same presude Uprava policije nagradila je Hasana Dupovca činom višeg inspektora. Slučaj „Memić“ ogolio je policijsko-pravosudni sistem. U predmetnom objavljenom tekstu dalje se navodi „Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine u predmetu „Zijad Mutap i drugi“ donio presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić (rođ Mutap), Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi za smrt Dženana Memića, brojni su oni koji su dali podršku porodici Memić. Jedan od njih je i Elvedin Okerić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je uz to, za portal Source, naveo da – umjesto da odgovorni budu adekvatno procesuirani, nastavljen je proces nagrađivanja onih koji to ne zaslužuju. „Prije nego je Sud BIH prvostepenom presudom oslobodio krivice policajca Hasana Dupovca, Uprava policije nekoliko dana prije, tačnije 16.11.2022. godine, unaprijeđuje istog tog policajca koji je u postupku, pod suspenzijom i za kojeg ima pravosnažna presuda da je 2012. godine nezakonito činovan“, navodi Okerić. Kako nam ističe Okerić, policija je Dupovca unaprijedila – „na neutvrđen način u čin inspektor - u vrijeme dok je bio na suspenziji zbog podignute optužnice u predmetu „Zijad Mutap i drugi“. 

Dakle, Okerić Elvedin iznosi, a Source.ba pronosi izražavanje neistinitih činjenica, jasno identificirajući Dupovac Hasana, trećim licima, da je unaprijeđen iako to ne zaslužuje i da postoji pravosnažna  presuda da je Hasan Dupovac 2012. godine nezakonito činovan.

Postavljamo zahtjev portalu Source.ba da od  Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, zahtjeva pravosnažnu sudsku presudu Općinskog suda u Sarajevu br. 65 0 Rs 361381 13 Rs od 15.09.2015. godine kao i drugu dokumentaciju koja je sačinjena u postupku izvršenja predmetne sudske presude od strane Uprave policije, gdje će se uvidom u navedeno uvjeriti da predmetnom presudom nije naloženo oduzimanje čina bilo kojem policijskom službeniku, pa ni Dupovac Hasanu, već da je u dispozitivu presude između ostalog naložena obnova postupka, što je Uprava policije na osnovu zakona i podzakonskih propisa u potpunosti izvršila, a čega je potpuno svjestan i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Okerić Elvedin.   

Naprijed navedenim objavama lažno je i klevetnički, izvršeno iznošenje i pronošenje izražavanja neistinitih činjenica, bez dužnog, prethodnog provjeravanja od strane Source.ba, koje za posljedicu imaju ozbiljnu štetu ugledu Dupovac Hasana, eksplicitno ga identificirajući trećim licima, kako imenom, tako i objavljivanjem fotografije koju je portal Source.ba pribavio na nautvrđen način, što predstavlja još jedan vid kršenja pravila obrade ličnih podataka, obzirom da Dupovac Hasan ne posjeduje društvene mreže sa kojih je mogla biti preuzeta navedena fotografija te se zaključuje da prenošenje sadržaja u kojem se nalaze elementi, govora mržnje, te brojne druge negativne konotacije predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i neprofesionalno i manipulatorsko novinarsko izvještavanje. 

Ističe se da su poslovi koje je obavljao policijski službenik Uprave policije  Dupovac Hasan vezani za najviše standarde morala i časti koji se zahtijevaju od osobe koja obavlja tu vrstu poslova, te napominjemo da svaka optužena osoba uživa privilegiju pretpostavke nevinosti i upravo na dan kada je policijski službenik Dupovac Hasan oslobođen optužbe prvostepenom presudom Suda BiH po svim tačkama optužnice, iznošenje i naknadno pronošenje naprijed navedenog izražavanja neistinitih činjenica, posebno je uzrokovalo nematerijalnu štetu u vidu pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, naročito jer je izražavanje neistinite činjenice iznešeno od strane predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a što ima posebnu težinu u pronošenju trećim licima.

Posebno se ističe da su uposlenici portala Source.ba na veoma neprofesionalan način postupili u konkretnom slučaju, omogućavajući drugim licima, da iznose neistine, gdje se pri tom ni u jednom momentu portal Source.ba ne rukovodi profesionalnom novinarskom etikom, objektivnim izvještavanjem, presumpcijom nevinosti i drugim etičkim i moralnim principima po kojim bi svaki novinar morao postupati i pridržavati ih se, jer mu je to i zakonom i drugim podzakonskim propisima nametnuta obaveza.

Portal Source.ba dužan je da u svojim objavama obezbjedi visoke etičke standarde i standarde objektivnog izvještavanja, poštovanja ljudskog života, časti čovjeka, njegovog dostojanstva i fizičkog integriteta ličnosti, što u konkretnom predmetu svakako nije bio slučaj. Slijedom toga, od portala Source.ba zahtjeva se da u cjelosti objavi ovaj demanti i zadrži na glavnoj stranici portala u istom vremenskom periodu kao i objavu koja je dovela do ovog reagiranja, odnosno na isti način kao i objavu Okerić Elvedina - navodi se u demantiju. 

 

 

 

(A.R.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.