2.12.2022. 16:00
0
Ustavni sud BiH ukinuo Zakone o lijekovima RS
Ustavni sud BiH danas je razmatrao i apelaciju bivšeg člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića o ustavnosti Zakona o lijekovma i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Ustavni sud BiH ukinuo Zakone o lijekovima RS.

Ustavni sud odluku je objavio na svojoj zvaničnoj stranici. Odluku prenosimo u cijelosti:

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine. I ukinuo ih. Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe.

Odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni.

Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija BiH.

Podsjetimo, Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, bio je prvi u nizu onih kojim je Republika Srpska planirala preuzeti državne ingerencije. I to nakon što je bivši visoki predstavnik nametnuo negiranje genocida krivičnim djelom.

Zakonom je bilo predviđeno osnivanje Agencije za lijekove RS, čime se uzurpira nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Zbog čega je tadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite ovog entiteta Alen Šeranić stavljen na američku “crnu listu”. Kao neko ko je vodio proces usvajanja Zakona o formiranju entitetske agencije.

Ustavni sud je ukinuo Zakone o lijekovima RS i time je stavljena tačka na ovu priču.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.