2.12.2022. 16:54
0
Dejan Kovačević iz Naroda i Pravde izabran za novog predsjedavajućeg Skupštine ZDK
Zastupnik Naroda i Pravde Dejan Kovačević izabran je za novog predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, dok su Goran Bulajić iz koalicije Demokratska fronta/Građanski savez i Behija Kulović iz Naše stranke novi zamjenici predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

Njihovom je izboru prethodio izbor, natpolovičnom većinom glasova tog Kluba Bošnjaka, Behije Kulović iz Naše stranke za kandidatkinju tog kluba za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg, nakon čega se moglo pristupiti i zvaničnom imenovanju za predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg SZDK.

Kulović je, naime, na današnjoj sjednici ponovo bila jedina predložena kandidatkinja, ali je ovog puta dobila podršku potrebnih 13 zastupnika Kluba Bošnjaka, kojih ima ukupno 24. Danas je glasalo njih 23, a Kulović je izabrana bez glasova protiv, te s 10 suzdržanih glasova (SDA).

Podršku njenom izboru u Klubu Bošnjaka dala su i dva zastupnika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, zatim Bosanskohercegovačke inicijative - Kasumović Fuad, Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i Pravde, koalicije Demokratska fronta/Građanski savez te jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza, dok drugi zastupnik NES-a, Ramo Isak, nije bio prisutan na današnjoj sjednici tog kluba.

Prijedlog Kluba Bošnjaka za kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK obrazložio je zamjenik predsjednika Vahid Ramić iz SBB-a, jer se predsjednik Kluba Bošnjaka Ćazim Huskić iz SDA, a nakon izbora delegata iz tog kantona za novi saziv Doma naroda Parlamenta Fedracije BiH te 2. sjednice Kluba Bošnjaka, nije vraćao u skupštinsku salu.

U prvom dijelu konstituirajuće sjednice SZDK, 21. novembra, bili su izabrani kandidati za hrvatskog člana Radnog predsjedništva, Dejan Kovačević iz NiP-a te Goran Bulajić (DF/GS) iz Kluba Srba. Kovačević, kojeg je parlamentarna većina i u prvom dijelu ove sjednice, 21. novembra, bila izabrala za predsjedavajućeg, tako je i zvanično izabran za predsjedavajućeg 9. saziva SZDK.

O tome su tri člana Radnog predsjedništva, a nakon što je u nastavku današnjeg zasjedanja njihov izbor potvrdila i SZDK, odlučili glasanjem između sebe. Bulajić je ostao prvi, a Kulović druga zamjenica predsjedavajućeg, kako su i prošle sedmice birali zastupnici nove parlamentarne većine, koji su, tada, bili nastavili sjednicu, koju je prethodno bio prekinuo dosadašnji predsjedavajući Ćazim Huskić.

Sjednica je imala kvorum od 23 zastupnika, koji su svi i glasali za izbor tri nova člana Radnog predsjedništva. Nakon nove pauze, bit će formiran i Kolegij Skupštine ZDK, čime će biti iscrpljen dnevni red konstituirajuće sjednice SZDK te se može pristupiti izboru nove Vlade ZDK.

BHI-KF već je prije 20-ak dana obznanio da će za mandatarku, kao nestranačku kandidatkinju, predložiti Amru Mehmedić iz Zenice.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.