2.12.2022. 20:14
0
Traži se istraga od Evropske komisije: Je li komesar Varhelyi podrivao demokratiju i reforme vladavine prava u zemljama koje hoće u EU
FOTO: Patria
Odbor za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta traži istragu o ponašanju komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Várhelyija, zbog izvještaja da on namjerno podriva centralni značaj demokratije i reformi vladavine prava u zemljama koje žele pristupiti Evropskoj.

Objavio je ovo na Twitteru europarlamentarac i član AFET-a iz Nizozemske Thijs Reuten. 

Reuten je objavio i amandman kojim se od Evropske komisije traži nezavisna istraga Varhelyijevog ponašanja. 

"Duboko zabrinuti zbog izvještaja da komesar nastoji da zaobiđe i potkopa središnji značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava. Od Komisije tražimo da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje je komesar provodio predstavljaju kršenje kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i obaveza Komesara prema Ugovorima", navodi se u amandmanu. 

Podsjećamo, Varhelyi se i u Bosni i Hercegovini ponašao onako kako Reuten opisuje, pa je vjerovatno da je jedna od zemalja gdje je Mađar podrivao demokratiju i reforme vladavine prava i naša zemlja. 


Patria/Erna H.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.