3.12.2022. 19:57
0
Išerić demantovao Ademovića: Ako ne bude podržan prijedlog kluba koji ima 13 delegata vraća se sve u isti postupak
FOTO: Federalna TV
Nedim Ademović, advokat specijaliziran za ustavno pravo bio je večerašnji gost u "Centralnom dnevniku" te je kazao da 'ako SDA bude imala većinu, može da predloži listu, ali ta lista mora biti odobrena od proste većine u Domu!

„Ako Dom kao cjelina ne podržava Klub Bošnjaka, desit će se novi krug glasanja! U tom slučaju se prag spušta na sedam delegata i onda oni koji ranije nisu mogli da predlažu liste, to će moći da urade“, kazao je Ademović.

Ali, ovakva izjava šokirala je javnost, jer ovakvi pravni stavovi već su ranije demantirani u više navrata, jer odluka Christiana Schmidta po ovom pitanju je jasna.

Enver Išerić, pravni ekspert za Patriju kaže da se ne slaže s Ademovićem, jer tvrditi suprotno od onoga što piše znači pokušavati tumačiti pravnu normu novom metodom tumačenja, koja do sada nije bila poznata, političkom metodom.

„Ne slažem se s kolegom Ademovićem. Nema smanjivanja broja delegata u drugom krugu sa 11 na 7 u slučaju da iz određenog kluba u datom roku bude predložen kandidat. A, u slučaju da lista ne prođe postupak se ponavlja, a broj ne smanjuje“, ističe Išerić.

Napominje da tako doslovno piše u odluci i da ta odredba uopće nije nejasna. Interesantno je da se samo govori o Klubu Bošnjaka, ali ako je tako i ako se smanjuje broj delegata na 7, to znači da bi i HDZ mogao ostati bez predsjednika Federacije, što znači da nisu ni oni nezaobilazni u vlasti.

Dakle, za druge krugove ukoliko u Predstavničkom domu PFBiH ne bude podržan prijedlog kluba koji ima 13 delegata se samo vraća ponovo u isti postupak. U tom slučaju nema smanjivanja broja potrebnih potpisa, kao što je to predviđeno ukoliko prijedlog ne bude u roku poslan.

"Ukoliko u roku od 30 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavkom (1) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od sedam delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili.

(3) Ukoliko u roku od 50 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavcima (1) i (2) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od četiri delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili", precizirano je u odluci.



Patria/Erna H.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.