6.12.2022. 18:20
0
Nakon Bisere Turković, i Bakir Izetbegović se sastao sa iranskim ministrom
Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir Abdollahianom.

Podsjećamo, danas su sastanak sa šefom diplomatije Irana odbili svi izuzev ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, koja dolazi iz redova stranke kojom Bakir Izetbegović predsjedava.

Svi službenici iz redova HDZ-a, ali i Nikola Špirić i Nebojša Radmanović iz redova SNSD-a.

Inače, prošli mjesec je ambasador stalne misije BiH u UN-u Sven Alkalaj bio suzdržan pri glasanju o stanju ljudskih prava u Iranu, a svoju odluku je pravdao time da je glasao u skladu sa uputama ministarstva vanjskih poslova.

- Na sastanku je razgovarano o situaciji u Bosni i Hercegovini i Islamskoj Republici Iran, te o saradnji dviju država. U tom kontekstu je istaknuta potreba što skorijeg održavanja sastanka zajedničkog ekonomskog komiteta dviju država, na kojem bi se razmotrile mogućnosti unapređenja saradnje. Izetbegović se zahvalio Abdolahianu na podršci koju Iran kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini. Upoznao je sagovornika sa rezultatima Općih izbora i procesom provedbe izbornih rezultata, te sa ostalim aktuelnim događajima u Bosni i Hercegovini i regionu - saopćeno je iz Parlamentarne skupštine.

Izetbegović je izrazio nadu da će pregovori o obnavljanju iranskog nuklearnog sporazuma rezultirati dogovorom koji će zadovoljiti sve strane. Također je razgovarano o energetskoj krizi u svijetu, rastućoj inflaciji i mogućnostima prevazilaženja tih globalnih izazova.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.