8.12.2022. 11:00
0
Magazinović: Roditeljima djece sa teškoćama u razvoju oduzeto pravo na registraciju vozila
FOTO: Facebook
Ovakav postupak je stvorio niz problema skrbnicima djece sa teškoćama u razvoju, istakao je Magazinović.

Državni parlamentarac Saša Magazinović oglasio se na Facebooku gdje podijelio informaciju da je novim Pravilnikom o registraciji vozila onemogućena registracija vozila na skrbnike djece sa poteškoćama, najčešće roditelja, već se od njih zahtijeva da se vozilo registruje na vlasnika - njihovu djecu sa poteškoćama. 

- Na sastanku sa Ines Kavalec, direktoricom Udruženja građana "Dajte nam šansu" iz Sarajeva informisan sam o vrlo ozbiljnim problemima sa kojima se susreću članovi Udruženja, a koji su proistekli iz primjene Pravilnika o registraciji ("Službeni glasnik BiH", broj 53/22) kojeg je donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Naime, članovi Udruženja su roditelji, ujedno i skrbnici djece sa teškoćama u razvoju, bez ikakve dileme, najosjetljivije kategorije društva.

U obavljanju redovne skrbi o djeci, roditelji koriste vlastita motorna vozila.

Prilikom uvoza i registracije navedenih vozila, roditelji koriste prava ili povlastice stečene po drugim osnovama i zakonima, a koja proističu iz stepena invalidnosti djeteta sa teškoćama u razvoju.

Prema odredbama prethodno važećeg Pravilnika o registraciji vozila ("Službeni glasnik BiH", broj 69/09), registracija navedenih vozila bila je omogućena na skrbnika, koji je i korisnik vozila (obzirom da djece sa teškoćama u razvoju to ne mogu biti), dok je vlasništvo evidentirano na dijete sa teškoćama u razvoju.

Iz nepoznatog razloga, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u paketu s ostalim izmjenama, odlučuje izmijeniti i ovaj dio, te propisuje registraciju vozila isključivo na vlasnika (dijete sa teškoćama u razvoju), onemogućavajući registraciju na korisnika vozila (najčešće roditelja).

Ovakav postupak je stvorio niz problema skrbnicima djece sa teškoćama u razvoju.

Najprije, otvarajući pitanje mogućnosti korištenja vozila od strane djece sa teškoćama u razvoju koje se ne može samostalno ni kretati, a samo spominjanje vožnje od strane djece sa teškoćama u razvoju je bespredmetno za komentar.

Dalje, sve aktivnosti vezane uz vozilo, poput podnošenja zahtjeva, uplata, svih potpisa i slično, trebaju biti provedene od strane vlasnika, u ovom slučaju i korisnika vozila, što dijete sa teškoćama u razvoju bez ikakve dileme nije u mogućnosti.

Eventualni prekršaji u prometu evidentirali bi se na nepokretno ili slabo pokretno dijete sa teškoćama u razvoju koje bi trebalo dati izjavu o korisniku vozila u vrijeme eventualnog počinjenja prekršaja.

Nastavljanje obrazloženja niza razloga zbog kojih je ova odredba blago rečeno upitna je bespredmetno, ali je jasno da je istu potrebno bez odgode izmijeniti.

U skladu sa navedenim, ne ulazeći ovaj put u niz drugih kontroverzi vezanih uz donošenje i sadržaj Pravilnika o registraciji (Službeni glasnik BiH, broj 53/22), obraćam se ovim pitanjem i tražim hitno pokretanje postupka izmjene i dopune navedenog pravilnika, te omogućavanje postupka registracije vozila, osim na vlasnika i na korisnika vozila - napisao je Magazinović na Facebooku.


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.