27.12.2022. 16:21
0
U Bihaću povećan broj korisnika javnih kuhinja i socijalno ugroženih građana
Regionalni odbor Merhameta Bihać u okviru mnogobrojnih humanitarnih aktivnosti, u sklopu rada već petnaest godina organizuje pripremu i podjelu dnevnih obroka u Javnoj kuhinji „Imaret“ sa sjedištem u Midžića mahali. Dnevno u toj kuhinji i drugoj koja djeluje na području Cazina, podjele 270 obroka za osobe koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Pored javnih kuhinja jedna od glavnih aktivnosti RO Merhamet Bihać je i podjela prehrambenih paketa osobama koje se nalaze u stanju socijalne pomoći a koje žive u ruralnim područjima i nisu u mogućnosti da dođu po hranu u javnu kuhinju.

-Imamo povećan broj zahtjeva za humanitarnom pomoći u vidu prehrabmenih paketa koji su sve siromašniji zbog porasta cijena osnovnih životnih namirnica. Inflacija je prouzrokovala smanjenje priliva donacija u humanitarnim organizacijama, što se odrazilo i na rad javnih kuhinja. Dodatna otežavajuća okolnost je i činjenica da su i energenti poskupjeli što je uveliko otežalo svakodnevni rad humanitarnih organizacija – kaže Alen Prošić, direktor RO Merhameta Bihać

Merhamet Švedske prije nekoliko dana uplatio je 82.000 KM za potrebe javnih kuhinja u oba bh. entiteta, što će biti ravnomjerno raspoređeno a prema Prošićevim riječima, to će uveliko olakšati rad javnih kuhinja.

-Merhamet BiH je u Goraždu prije nekoliko dana pokrenuo projekt Narodne pekare, koji će u dogledno vrijeme biti implementiran i u Bihaću. Pored navedenog, također stipendiramo i studente čiji roditelji nisu u mogućnosti da isfinansiraju školovanje svoje djece – kaže Prošić

Logistička podrška u svemu im je Merhamet BiH sa sjedištem u Sarajevu i bez toga bi, kažu, vrlo teško funkcionirali. Ovih dana im je stigla vrlo značajna pomoć iz centrale. Radi se o toni namirnica neophodnih za rad javnih kuhinja.

-Merhamet BiH ima svoje imanje u Zavidovićima gdje se proizvode razne namirnice. To nam puno znači u smislu smanjenja troškova javne kuhinje. Dakle, uz saradnju sa našim sjedištem u Sarajevu uspijevamo sakupiti dovoljno sredstava za rad i odgovoriti svim zahtjevima socijalno ugroženih kategorija stanovništva – ističe Prošić.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.