1.1.2023. 15:23
1
Bećirović o koaliciji SNSD-a, HDZ-a i "Osmorke": Ovo je igranje sa državom, ako dođe do eskalacije posljedice će snositi Nermin Nikšić i SDP
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović, analizirao je za Faktor koalicioni sporazum "Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj, zakonodavnoj vlasti za period 2022-2026." koji su potpisali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u ime "Osmorke".

Bećirović ocijenjuje kako bi za sve potpisnike bilo bolje da su potpisali sporazum sa tačno međusobno preuzetim obavezama.

- Mogli su odrediti i dvije tačke sporazuma, koje bi ih obavezivale i to bi sve bilo legitimno. Da se znaju ciljevi, rokovi i nosioci. Ovo što su potpisali je ništa. Uopće nema nikakvih brojeva, da bi se mogao pratiti i valorizirati njihov budući rad. Sve je suviše uopćeno, a u osnovi se radi o "željoteci" Milorada Dodika i Dragana Čovića – ističe on.

Da je svako od njih pravio kuću, dodaje Bećirović, precizirali bi u ugovoru do u najmanji detalj, ovako kad je u pitanju država, naveo je, mogu se koristiti floskule i univerzalne opće definicije ustava i zakona BiH.

- Koga izgleda briga za državu. Ovo je igranje sa državom. Šta će sada biti nakon najnovije odluke NSRS-a? Mislim da još nije kasno da se neke stvari postignu ali i zaustave. Imenovati HDZ-ovu kandidatkinju za mandatarku Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto predstavlja u najmanju ruku političko sljepilo. Ukoliko bi u BiH došlo do eskalacije akcija usmjerenih protiv BiH, a doći će po svemu sudeći, predsjednik SDP-a je potpisao sporazum - upozorava on.

Direktor IFIMES-a se nada da su makar organi SDP-a to prije odobrili.

- Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i njegova stranka će jedini snositi posljedice, jer ako ništa drugo, simbolički, mediji u regionu su objavili zajednički fotografiju Čović, Dodik, Nikšić, a formalno i suštinski SDP će snositi odgovornost za ono što će uraditi Dodik i Čović i ne razumijem zašto je SDP pristao na ovakvu varijantu. O kakvom se brutalnom projektu formiranja nove vlasti radi po svaku cijenu govore i izjave jednog od stranih ambasadora, koji je izjavio da "posljednjih osam godina nismo imali Vladu Federacije BiH" – pojašnjava Bećirović.

Ističe da se radi o pogrešnom tumačenju i određenim frustracijama i ličnim utiscima koji nisu vjerodostojni.

- Prethodnih osam godina postoji Vlada Federacije BiH i postigla je odlične rezultate u nevjerojatnoj situaciji kada se protiv nje vodi obavještajna operacija "Kula" koordinirana iz Budimpešte u konačnici sa namjerom rušenja ekonomskog sistema Federacije BiH kao završne faze disolucije države Bosne i Hercegovine. Cilj je bio srušiti ekonomski sistem i Vladu FBiH sa fokusom na njenom premijeru Fadilu Novaliću – smatra on.

Prema njegovim riječima, pokušaj su osjetile patriotske snage unutar sistema BiH.

- A pošto to nije uspjelo ostao je pokušaj da se još jednom premijer Fadil Novalić uhapsi i to je tražio od Tužilaštva jedan strani ambasador i tako bi otvorio put za formiranje nove Vlade FBiH, koja se ne možete formirati kako su zamislili kreatori i mentori, koji dolaze iz paukove mreže koja je godinama plela svoju mrežu u i nad Bosnom i Hercegovinom – kazao je on.

Kriminal i korupcija jesu gorući problem ističe Bećirović i dodaje kako nisu izolirani, jer je sve povezano sa međunarodnim faktorom "bez kojeg nema negativnih pojava u bh. društvu".

- Istraživanja su pokazala, da je većina zvaničnika EU, koji se bave BiH iznad 90 posto su korumpirani, dok se kod američkih taj postotak nešto manji ali je korupcija prisutna i u njihovim redovima. U BiH je od domaćeg samo korumpiraniji strani (međunarodni) faktor. Zbog toga je za bilo kakve kvalitativne promjene u BiH potrebno izvršiti istovremeno dekriminalizaciju međunarodnog i domaćeg političkog faktora u Bosni i Hercegovini – zaključio je direktor IFIMES-a.

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.