13.1.2023. 18:49
0
Ko će zamjeniti Osmana Mehmedagića Osmicu na čelu OSA-e: Almir Džuvo i Erduan Kafedžić najbliži kandidati
Pitanje ko će zasjesti na pozicija šefa Obavještajno-sigurnosne agencije u fokusu je od kada je postalo jasno da SDA više neće biti vlast.

Direktora bi trebale imenovati stranke Osmorke, što je dogovoreno u raspodjeli pozicija između koalicionih partnera na državnom nivou.

I trenutno su dva imena koja se ističu. Odnosno dva su kandidata, što ne znači da se neće pojaviti i više njih.

No, sad za sad su to Almir Džuvo i Erduan Kafedžić.

Džuvo je bio prvi direktor OSA-e i tu se zadržao dva mandata.

Nakon toga je otišao u diplomatsku misiju, tačnije imenovan je za ambasadora BiH u NATO-u.

Sama činjenica da je bio direktor OSA-e u dva mandata, jasno je da ima ogroman ‘background’ za obavljanje ovog posla. Ali, istovremeno to mu mnogi uzimaju kao minus, te zagovaraju neko novo lice na čelu ove agencije.

Međutim, možda i najveći Džuvin ‘plus’ jesu odlični odnosi sa CIA-om. Zato, kako mnogi tvrde, on i važi za američkog favorita. To je navodno i jasno signalizirano iz ovih krugova.

Iz svega toga, mnogi zaključuju da je Almir Džuvo, s obzirom na urušenu kredibilitet i dignitet službe, provjereno rješenje.

No, mnogi kao novo lice vide Erduna Kafedžića. On trenutno obavlja dužnost šefa Ureda za borbu protiv korupcije KS.

S obzirom na to da je Ured faktički formiran uz ogromnu podršku SAD i drugih ambasada, prije svega Velike Britanije, Kafedžić navodno također odgovara u smislu međunarodne saradnje.

Mnogi, pak, Kafedžiću vide kao minus nedostatak iskustva u obavještajnim poslovima. Tako se unutar Osmorke vode rasprave koliko bi Kafedžiću trebalo vremena da ‘uđe u posao’.

Na kraju, kako je Raportu rečeno, Osmorka neće stati na ova dva kandidata. Navodno će se tragati za još nekim mogućim rješenjima.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.