13.1.2023. 18:52
0
Oklopna vozila na ulicama Tuzle na Dan policije: "Nema veze što se MUP Republike Srpske oprema, naša obaveza je.."
Najava nabave oklopnih vozila za potrebe MUP-a Tuzlanskog kantona otvorila je dvojbu - treba li Federacija BiH odgovoriti na ubrzano opremanje MUP-a RS? Koja će biti svrha ovih vozila, te zašto je izjavio da bi ih mogao koristiti za paradu, za Dan uživo odgovara premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Na pitanje kada planiraju nabaviti transportere i za koliko novca kaže da je nabavka oklopnih vozila na određen način zaokupila javnost, ali to je samo jedan dio onog što se zove materijalno-tehničko opremanje policije koje su počeli provoditi od marta ili aprila prošle godine.

"To je bila jedna od naših 18 mjera koje smo na određeni način realizovali. Odvojili smo nekih 10 milion KM za ukupno opremanje MUP-a. Po informacijama koje sam dobio, procedura javnih nabavki za oklopna vozila je u završnoj fazi, uplaćen je i avans od 2,2 miliona KM. Ukupna vrijednost nabavke je preko 4 miliona KM. Rok isporuke oklopnih vozila je šest mjeseci, a imamo obećanje da će biti isporučeni za Dan policije TK", kazao je premijer Halilagić.

Otkrio je da će nabaviti četiri vozila. 

Govoreći o svrhi transportera rekao da je da je samu potrebu nabavke tih transportera naznačio MUP TK i oni će biti ti koji će određivati za koje namjene i događaje će ih koristiti.

Na pitanje je li to odgovor na opremanje MUP-a RS i je li potreban takav odgovor, te trebaju li i drugi kantoni poći istim stopama kaže da ne zna šta će drugi kantoni uraditi, te da je njihova procjena da je potrebno da se krene u pravcu opremanja.

"Prioritetno iz razloga zaštite sigurnosti građana, odnosno imovine na području kantona. Da li će ostali kantoni pristupiti na sličan način to je na njima. To nema veze što se MUP RS oprema, to je naša obaveza jer imamo mogućnost da odvojimo sredstva za ta vozila", zaključio je Halilagić za N1.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.