31.1.2023. 11:10
0
Kome je stao na žulj: Ko je toliko jak pa pokušava ugasiti timove za razotkrivanje Sky aplikacije?
FOTO: CH
Ko vrši pritiske na SKY policijske timove u BiH? Radi se o uskom krugu inspektora besprijekornih bekgraunda i mrlje u karijeri koji su postigli izvanredne rezultate. Njihova kulminacija su hapšenja krupnih riba iz bh. podzemlja koji su do sada bili nedodirljivi.

Na udaru se prvo našao tim iz RS koji djeluje pri Upravi za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS. Tu se pokušava ugasiti kompletan sektor.

Najzvučnije akcije su se vezivali za Sky aplikaciju, odnosno dešifrovanje tzv. kripte, koje su vodile ka hapšenjima brojnih “velikih riba” koje se terete za organizovani kriminal širom Bosne i Hercegovine, piše Raport..

Neko u RS radi na gašenju sektora u MUP RS-a koji radi na predmetima Sky aplikacije

Ukoliko se ovo zaista i dogodi, to bi bio jasan znak o sponi politike i organizovanog kriminala te da je taj potez napravljen jer bi pošteni istražitelji i policajci mogli razotkriti kriminal ogromnih razmjera, a iza kojeg stoje političke stranke i pojedinci koji vrše visoke funkcije u društvu. Treba istaći da je Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u nekoliko navrata uhapsila i svoje pripadnike zbog veza sa kriminalnim miljeom.

Političari su kako prenose mediji, navodno uspjeli ukloniti i sarajevskog komesara Nusreta Selimovića jer je “dirao gdje ne treba – hapsio koga ne treba”. On je podnio ostavku ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici i Vladi Kantona Sarajevo.

Selimović se sada oglasio o razlozima ostavke

Kako je kazao, štiteći integritet pozicije policijskog komesara “odlučio sam podnijeti ostavku ministru unutrašnjih poslova i Vladi Kantona Sarajevo”. Selimović se već dugo vremena nalazio pod velikim pritiskom. Zamjeralo mu se na određenim tehničko-proceduralnim pitanjima te je zbog toga dobijao negativne ocjene Nezavisnog odbora.

Međutim, interesantno je da Nezavisni odbor nije tražio odgovore za rad sarajevske policije na predmetu Sky, jer je upravo ovaj ogromni predmet koji podrazumijeva veliki broj krivičnih djela “raspakovala” sarajevska policija pod vodstvom Selimovića.

O ovom slučaju govorili smo sa Nerminom Pećancem, bivšim ministrom MUP-a KS.

"Kada nije bio ocjenjen prošle godine, govorio sam da ga treba smijeniti njega ili Nezavisni odbor, ili to uraditi u paketu. MUP- KS postalo je minstarstvo unutrašnjih problema. Imate problema prilikom istrage u ubistvu dvojice policajaca, imate problema prema radnicima koji iznose svoje stavove. Mislio sam da nije bio dorastao funkciji", govori Pećanac, ali dodaje da je raspakivanjem SKY aplikacije dolazimo do nekih drugih činjenica.

"Ne vjerujem da je išta slučajno. Vidite da se pravi reorganizacija MUP-a RS-a, odjeljenja koje se bavi raspakivanjem SKY aplikacije, a uporedo imate informaciju o Selimovićevoj ostavci. Ne može me niko ubjediti da ne postoji spona. Sky aplikacija nije očigledno uzdrmala samo kriminalni milje i da ide do vrha kojeg nažalost još nemamo. Sve što imamo do sada je druga ili treća liga", govori on

Ističe da je najbitnije da se otkriju svi kriminalci.

"Svi treba da tražimo podršku u otkrivanju takvih lica. Da li je to nekome zasmetalo, da li je Selimović namjeravao da kaže nešto više o imenima na većem nivou, kome je stao na žulj, ostaje upitno. Ali će se vremenom otriti, mora. On mora to reći", zaključio je Pećanac.


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.