3.2.2023. 10:30
0
Učenici sarajevske srednje škole tvrde da se smrzavaju na nastavi: "U školu idemo sa dekama"
Učenici Srednje škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo tvrde da se u školi prozori ne mogu adekvatno zatvoriti, zbog čega svakodnevno sjede u hladnim učionicama te su na nastavu počeli da nose deke kako bi se ugrijali.

- U našoj školi prozori ne mogu da se zatvore, svaki dan smo izloženi hladnoći zbog koje ne možemo da pratimo nastavu niti sudjelujemo u njoj. Počeli smo nositi deke da bismo se bar malo ugrijali u kabinetima. Svaki dan sjediti u prostoriji šest sati u kojoj je hladno dovodi do toga i da smo bolesni – kazali su Faktoru neki od učenika ove škole.

Direktorica srednje škole Seada Velagić, nakon što su joj kazali da učenici navode kako su počeli nositi dake u školu, to nije potvrdila.

- Ja u ovoj školi radim punih 30 godina. Znači nisam neko ko je došao ovdje jučer i ova škola je više od 100 godina stara. Od ‘93. do dana današnjeg nikad se nikakava investicija u pravcu zamjene vanjske stolarije nije uradila. Trenutno stanje koje imamo je takvo kakvo jeste. Gradonačelnica (Benjamina Karić, op. a.) je rekla da će nam se uraditi fasada, koja također godinama nije promijenjena. U vezi sa drvenarijom, ja sam se lično obratila našem resornom ministarstvu, načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i ponovo Gradskoj upravi s ciljem da ih zamolim da udruže sredstva da bi se zamijenila vanjska stolarija jer malo je nelogično praviti fasadu pa poslije prozore. Pokrenuli smo inicijativu i preko Vijeća roditelja. Iduće sedmice će doći Koordinacija vijeća roditelja Stari Grad u našu školu sa istom temom. Znači, da malo porazgovaramo, da vidimo šta nam Vijeće roditelja u tom pravcu može pomoći. Ako je nešto utješno, vjerujte da je i kod mene prozor u kancelariji zatvoren rajberom – kazala je Velagić.

Velagić se nije složila sa učenicima koji kažu da se prozori ne mogu zatvoriti, te da je zbog toga u školi hladno.

- Ja to nisam rekla. Ta informacija je informacija od roditelja, a u vezi s tim mi imamo čak i temperaturne liste koje smo napravili i gdje se temperatura izmjeri da vidimo baš koliko je to. Znači, prozori se zatvaraju onoliko koliko se može zatvoriti. Otvoreni nisu sigurno. Ne bih ja to nazvala jako niskom temperaturom, dođite pa vidite kakve su te učionice pa ćete imati onda pravu sliku – dodala je diretkorica.

Kada su se novinari Faktora odazvali pozivu i otišli u školu provjeriti hladnoću, iz škole su im rekli “Danas nam je gužva i imamo toliko već zakazanih sastanaka” i zatvorili vrata.

Nakon razgovora sa direktoricom, Sanela Polutak, predsjedavajuća Vijeća roditelja navela je kako oni kontinurano sprovode aktivnosti u želji poboljšanja uvjeta u Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo, te da ukoliko nam je informaciju dao neki od roditelja, oni ne stoje iza toga.

- Ono što ja želim da kažem je da Vijeće roditelja upoznato već dugo o tom problemu i zaista radimo u zajednici sa Koordinacijom vijeća roditelja Stari Grad na rješavanju tog problema u interesu naše djece, ali pravnim putem da smo dogovorili jutros i taj dopis koji ide ka Ministarstvu. A to je da dođu u posjetu, da obiđu školu, da vide da zaista imamo problem i da nas stave na vrh neke liste prioriteta. Ti pojedinačni pozivi koji su bili, želim naglasiti, Vijeće roditelja iza toga ne stoji – poručila je Polutak.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović se nije željela oglašavati o ovoj temi.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.