3.2.2023. 18:29
0
NES, SBiH i ZNG postavili uslov: Potpise možemo dati samo za "programsku vladu"
NES, Stranka za BiH i pokret "Za nove generacije" izdali su zajedničko saopćenje.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

- Pozivajući se na potpisane Smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022.-2026. godine za nivo Federacije Bosne i Hercegovine izražavamo našu spremnost i predanost izvršavanju usaglašene obaveze da detaljno razradimo programske mjere, finaliziramo i potpišemo dokument Program mjera za mandatni period 2022.-2026. godina, koji je preduslov formiranja izvršne vlasti.

Radi izbjegavanja eventualnih nesuglasica smatramo potrebnim da usaglasimo i potpišemo Sporazum o formiranju izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine za mandatni period 2022.-2026. godine, u kojem ćemo regulirati prava, obaveze i odgovornost svakog političkog subjekta koji čini parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici.

U procesu formiranja izvršne vlasti Federacije BiH zalažemo se za institucionalno djelovanje u okviru naših kapaciteta, bez upliva neimenovanih članova međunarodne zajednice. 

Cijeneći mogućnost zloupotrebe postojeće sistemske blokade za imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine očekujemo snažno zagovaranje poštivanja legitimiteta parlamentarne većine za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u skaldu s demokratskim načelima, pri tome djelujući zajednički,

institucionalno i transparentno prema Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini koji ima obavezu da sistemski i trajno ukloni sve blokade funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, od naših partnera očekujemo međusobno uvažavanje, bez jednostranih eliminacija pojedinih stranaka parlamentarne većine, kao i uvođenje novih, uz pridržavanje preuzetih obaveza u skladu s već potpisanim dokumentima - navodi se. 


(Aldina R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.