3.2.2023. 20:05
0
Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović će 10. februara saznati svoju presudu
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je u završnim riječima na suđenju za davanje dara i drugih oblika koristi zatražilo osuđujuću presudu za Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, dok su branioci predložili njihovo oslobađanje.


Kantonalna tužiteljica Lejla Kurtanović je kazala da je ovo Tužilaštvo izvedenim dokazima u potpunosti dokazalo da su Sarajlić, Delalić i Šehović počinili djelo koje im se stavlja na teret, javlja BIRN.

Osvrnula se na prigovore Odbrana u kojima su tokom postupka isticali da je audiosnimak, koji je korišten kao dokaz, nezakonit, te da je došlo do povrede prava na privatnost.

Navela je da svjedok Velid Tvrtković, koji je sačinio snimak, nije sam inicirao sastanak sa optuženima te da se u tom slučaju ne povređuje tajnost, ukoliko snimi razgovor na koji je pozvan.

Kurtanović je kazala da svjedok, kao građanin, nije narušio ničija temeljna prava te da je snimio činjenice koje se tiču njega. Dodala je da iz izjave Tvrtkovića proizilazi da on nije znao lokaciju sastanka niti ko će prisustvovati, kao i da nije mogao tražiti dozvolu za snimanje niti provođenje istražnih radnji jer nije imao vremena.

“Svjedok Velid Tvrtković nije znao unaprijed da se sprema izvršenje krivičnog djela“, navela je Kurtanović, dodavši da su ovo okolnosti koje su mogle izazvati određenu bojazan kod svjedoka, da se sačinjeni snimak ne odnosi na privatni život sagovornika, kao i da se pravo na privatnost u određenim uslovima može delegirati te da na nivou sudova ne postoji apsolutna zabrana ovakvih dokaza.

Tužiteljica je rekla da je nesporno dokazano u čemu se ogledala korist optuženih te da je svjedoku Tvrtkoviću tokom sastanka nuđeno zaposlenje u sklopu javnih ustanova za njegovu suprugu, što bi trebalo biti provedeno u sklopu javnih procedura, kao i da je autentičnost samog snimka dokazana u toku postupka.

“Predlažemo da Sud Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića oglasi krivim i kazni po zakonu“, rekla je Kurtanović, kao i da bi se osuđujućom presudom vratilo povjerenje građana u pravosuđe.

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika KO-a SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Efendić i Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas dâ njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.

Sarajlić je, stoji u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički sekretar stranke, navodi BIRN.


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.