4.2.2023. 21:52
2
Pritisak se nastavlja: Amir ef. Mahić pozvan 7. februara na saslušanje u PU Prijedor
Policijska uprava Prijedora uputila je poziv na saslušanje glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amiru ef. Mahiću, u svojstvu osumnjičenog.

U pozivu se navodi da se Mahić treba javiti 7. februara u Odjeljenje protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina.

Navodi se da je osumnjičen za krivično djelo javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakona RS.

Amir ef. Mahić glavni imam u Kozarcu ovih dana doživljava linč zbog izrečenog u hutbi u kojoj se dotakao ideologije svetosavlja. Prozivke i pritisci na efendiju ne prestaju, čak ni nakon što je zbog svoje izjave uputio izvinjenje ukoliko je nekoga uvrijedio.

Amir efendija Mahić je deseti rođendan dočekao u logoru Trnopolje u kojem ga je zatočila Karadžićeva vojska, objavio je Hayat.ba.

Na društvenim mrežama proširio se videosnimak sa hutbe koja je održana na dan proslave Svetog Save.

- Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima… - rekao je efendija Mahić tada.

Nakon toga, oglasila se i Islamska zajednica u BiH, a i efendija Mahić koji je uputio izvinjenje.

- Svjestan sam težine koje te riječi nose sa sobom i najmanje što mogu da uradim jeste da uputim ljudsko i profesionalno izvinjenje za ono što je kazano, a uvrjedljivo je za pravoslavne vjernike i njihovu crkvenu zajednicu. Želim da kažem da imami u Islamskoj zajednici imaju potpunu slobodu u kreiranju sadržaja hutbi te samim time i moja hutba, koja je medijski publikovana, nije instruisana bilo političkim ili sličnim motivima, ali jeste djelimično posljedica ukupnih otežavajućih okolnosti u kojima se Bošnjaci u ovom entitetu od poslije rata nalaze. Isto tako, žao mi je što se određeni navodi ove hutbe koriste u dnevnopolitičke svrhe, te na taj način želi da se stvori ambijent međuvjerske ostrašćenosti, koja, kako je već rečeno sa moje strane, niti institucije čiji sam zaposlenik, ne postoji, a što potvrđuje vrijeme u proteklim decenijama u kojem imami nisu ničim doprinijeli međunacionalnim ili međuvjerskim tenzijama - rekao je efendija.

Povodom izjave imama iz Kozarca Amira ef. Mahića, Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini oglasio se saopćenjem za javnost.

- Imam iz Kozarca hfz. Amir ef. Mahić na hutbi održanoj 27. januara 2023. godine, izrekao je nekoliko neprimjerenih rečenica o Svetom Savi, velikom vjerskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i samoj Crkvi. Netom po saznanju o tome, Rijaset Islamske zajednice je stupio u kontakt s Muftijstvom bihaćkim, pod čijom ingerencijom je i Medžlis Islamske zajenice Kozarac. Oni su nam kazali da su već poduzeli korake i od samog hafiza Mahića zatražili izjašnjenje o tome, što je on i učinio - naveli su iz Rijaseta.

(A. Balićevac)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.