17.2.2023. 12:13
1
Dženan Đonlagić oštro o "Trojci": "Dodik i Čović su uradili ono što su obećali - izabrali su 'muslimansku reprezentaciju'"
Dženan Đonlagić, delegat DF-a u Klubu Bošnjaka, komentirao je za televiziju Hayat konstituirajuću sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu te izbor kolegija Doma naroda.

U rukovodstvo Doma naroda su prostom većinom, glasovima delegata iz NiP-a, HDZ-a i SNSD-a, izabrani Nikola Špirić kao predsjedavajući ovog Doma, Kemal Ademović za prvog zamjenika, te Dragan Čović za drugog zamjenika. 

"Desio se politički presedan koji iza sebe nosi nekoliko političkih implikacija i novina", kazao je Đonlagić, novoimenovani delegat u Klubu Bošnjaka.

"Nije ispoštovana volja Kluba Bošnjaka. Delegat Kemal Ademović je sam sebe predložio i izabran je većinskim glasovima SNSD-a i HDZ-a. To znači da su oni politički akteri u BiH koji su nas godinama politički maltretirali, sahranili taj koncept legitimnog predstavljanja. To je dobro što se desilo. Drago mi je da to nije uradio Klub Bošnjaka, već oni politički akteri koji su taj koncept zagovarali", kazao je Đonlagić, naglasivši da su HDZ i SNSD uradili ono što je Dodik najavljivao nakon izbora.

"Dodik je najavio će 'ovoga puta Srbi i Hrvati odrediti muslimansku reprezentaciju'. To se, zahvaljujući Trojki, zaista i desilo", rekao je Đonlagić. 

"Druga politička implikacija jeste ta da glasovima HDZ-a, SNSD-a i Trojke u oba Doma u rukovodstvu imamo osobe sa američke crne liste, Marinka Čavaru i Nikolu Špirića. Naravno da to ne ide u prilog onoj tezi koju smo slušali, da se dešavaju promjene. Promjena ne mora značiti nabolje, može značiti i nagore", istakao je Đonlagić. 

Đonlagić je kazao da se kriza u Federaciji može prevladati na demokratski način-dogovorom SDA, HDZ-a i SDP-a, jer su to stranke koje su nezaobilazne kod formianja vlasti. Đonlagić je isključio mogućnost da Schmidt ponovo intervenira. 

(A. Balićevac)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.