17.2.2023. 19:16
0
Novaković Bursać: Neophodno dopustiti da svaki nivo radi ono što mu je ustavna uloga
FOTO: FENA
SNSD će se kao stranka koja vrši vlast u najvećem broju lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i na nivou Bosne i Hercegovine ponašati odgovorno i svoj kapacitet će upotrijebiti da otkloni smetnje i blokade razvoja Republike Srpske, izjavila je za BHRT delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

"Parlamentarnu skupštinu BiH očekuje usvajanje budžeta i izvještaja i planova institucija. Što se tiče zakonskih rješenja pratićemo da li će biti volje da se integralno razgovara o krupnim pitanjima koja opterećuju svakodnevno funkcionisanje građana i privrede kao što je pitanje pravosuđa, te da li će biti spremnosti da se razgovara na taj način", kazala je Bursać u emisiji BHT1 uživo.

Istakla je kako svaki zakon, pa tako i Izborni zakon BiH, zaslužuje unapređenja, dodajući da da politička opcija koju ona zastupa od toga ne bježi.

"Što se tiče Izbornog zakona on je bio slavljen kao jedno od najboljih rješenja do unazad nekoliko godina. Kada su vidjeli da ne mogu pobijediti, kažu da im je kriv Izborni zakon zato što ne mogu pobijediti. Može da se pobijedi na izborima, i to se pokazalo na lokalnom nivou gdje je SNSD izgubio u nekoliko lokalnih zajednica, a u Federaciji BiH druga grupa stranaka ima većinu tako da je to traženje izgovora", rekla je Bursać.

Delegat Kluba srpskog naroda je kao neistinu odbacila tvrdnje o kontaminiranim rezultatima proteklih izbora.

"O tome svjedoče više od 20.000 ljudi koji su bili angažovani u izbornom procesu i to je dobra situacija da se vidi ko je imao kakve namjere, ko je bio spreman da igra po scenarijima koji ima loše namjere, pričam prije svega o PDP-u i kandidatima", navela je ona.

Bursać kaže da bi članovi CIK-a sami podnijeli ostavku "da imaju obraza i kredibiliteta", te da su sve stranke najavile da potegnu pitanje njihove smjene.

"Sve su stranke najavile to i očekujemo da ćemo kada se pokrene pitanje smjene imati jednoglasan stav iz Republike Srpske", naglasila je Bursać.

Kada je riječ o intervencijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Bursać smatra da su ih stranke u FBiH "same izazivale".

"Što se tiče intervencija stranke u FBiH su izazivale intervencije i kada su ih dobile onda su počeli protesti", rekla je Bursać.

Ona je izrazila nadu da će biti volje da se rezultati izbora implementiraju takvi kakvi jesu i da stranke "osmorke", "šestorke" i HDZ imaju kvalifikovanu većinu da formiraju Vladu Federacije BiH.

Govoreći o imenovanju na rukovodeće funkcije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Bursać je podsjetila da na čelu te institucije dugo nije bio rukovodeći kadar iz reda srpskog naroda.

"U smislu direktora dugo godina je bila osoba iz reda hrvatskog naroda a prije toga bošnjačkog. Mislim da je vrijeme da ta uprava funkcioniše i da poluge vlasti u tom segmentu dođu u ruke predstavnika srpskog naroda", dodala je ona.

Kad je riječ o Agenciji za lijekove BiH, Bursać smatra da je u proteklom periodu u nekim aktivnostima bila štetno orijentisana prema zdravstvenom sistemu Republike Srpske, "produkujući afere a istovremeno ne radeći za šta je smišljena".

"Agencija je morala da reguliše oblast medicinskih gasova a nije ništa uradila na tom planu. U jednom trenutku je posegla za jednim zlokobnim kvaziargumentom i optužila zdravstveni sistem Republike Srpske pri čemu je u FBiH bila istovjetna situacija u tom trenutku, ali se tamo ništa nije desilo. U takvoj situaciji se mora intervenisati kako bi se zdravstveni sistem RS zaštitio", kazala je Bursać u razgovoru za BHRT.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.