8.3.2023. 18:53
0
Rusi izgleda koriste Frankenštajn tenkove: Koristili su ih i ISIL-ovci
Rusija koristi tvz Frankenštajn tenkove tokom svoje invazije na Ukrajinu zbog gubitka ogromnog broja oklopnih vozila, objavila je ukrajinska novinska agencija.

Prema Kyiv Postu, snage Kremlja su već izgubile čak 1.700 tenkova u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije ranije je saopćilo da to uključuje vozila iz 1. gardijske tenkovske armije – elitne borbene snage, koja se sada oprema 60 godina starim tenkovima T-62.

U pokušaju da se bore protiv značajnih gubitaka, čini se da neki očajni ruski komandanti improvizuju tenkove iz rezervnih dijelova kako bi popunili prazninu u svojoj oružarnici, piše Kyiv Post.

Čini se da slike na društvenim mrežama prikazuju tenkove i druga ruska vozila opremljena kavezima iznad glave i pomorskim kupolama, naveo je Sky News.

Hamish de Bretton-Gordon, britanski vojni analitičar, rekao je za novinsku stranicu da su borci Islamske države postavili slična vozila odnosno Frankenštajn tenkove na Bliskom istoku.

“Činjenica da navodna armija prvog svijeta spaja različite dijelove koji nisu slični terorističkim organizacijama poput al-Qaide i ISIS-a, nadamo se, pokazuje opasno stanje ruske vojske”, rekao je.

Inače, njemački ministar odbrane Boris Pistorius kaže da će 18 tenkova Leopard 2 iz Njemačke i tri iz Portugala stići u Ukrajinu do kraja marta.

Njemačka je u januaru potvrdila da će rasporediti tenkove kako bi podržala Kijev u borbi protiv Rusije, nakon višemjesečne rasprave.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.