10.3.2023. 20:02
0
Ogrešević: "Želimo biti dio većine. NES je uz SDA najjača stranka Krajine, opozicija nije rješenje"
Za nas nisu prihvatljive bilo kakve intervencije i dodatne izmjene Ustava FBiH ako bi to značilo da su one kratkoročne i da se odnose na ovaj trenutak. Mi smo spremni na dugoročna rješenja, ako se ona odnose i na sljedeće i na svake druge izbore, kazao je predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević za Hayat TV.

Ogrešević je kazao da su u koalicionom sporazumu akcenat stavili na ključne projekte i oblasti,  putnu infrastrukturu, energetski sektor, poreznu reforma, rasterećenja plaća.

Kazao je da su NES i Stranka za BiH dogovorili da im pripadnu četiri resora i to Ministarstvo trgovine, energije, rudarstva i industrije, boračkih pitanja i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.  

„Ne znam kako će se ovi procesi dalje razvijati, mi želimo biti dio većine i vlasti ali na način kako smatramo da je korektno i prema Bošnjacima i građanima i shodno situaciji i ustavnom ambijentu kakav imamo“, dodao je.

Kazao je da je NES jeste podržao Lidiju Bradara za predsjednicu FBiH ali da su svoju podršku jasno definisali da neće pristati na bilo kakva privremena rješenja za imenovanje Vlade FBiH.

„Mi možemo ponuditi izmjene Ustava FBiH, ali treba imati dovoljnu većinu da izglasamo te izmjene. Mi jesmo upućeni na saradnju sa OHR-om i visokim predstavnikom ali to ne znači da se uvijek slažemo“, kazao je.

Ogrešević je kazao da su na stolu brojna pitanja kada je u pitanju država BiH.

„Mislim da se oko njih trebamo okupljati. Zato smo mi kada je bilo u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH mi smo postavili pitanje nacionalnog balansa i pitanje popisa iz 2013. godine. Mislim da imamo još malo toga što imamo popustiti kada su u pitanju neka prava. To se dešavalo i odranije. Ta popuštanja su nas koštala do sada. Kad je u pitanju NES i SBiH spremni smo da se okupimo i razgovaramo sa svim političkim akterima oko određenih pitanja“, kazao je.

Kada je riječ o crvenim linijama na nivou FBiH Ogrešević je kazao da su to jednokratna rješenja.

Komentarisao je i to što državni zastupnik Jasmin Emrić nije imenovan ni u jednu komisiju Parlamenta BiH. Smatra da je to vrsta osvete jer je NES odbio podržati Vijeće ministara BiH i učestvovati u vlasti sa Miloradom Dodikom.

„Ja to doživljavam kao vrstu osvete. Neki su osjetljivi na iznošenje kritike i stavova.  Mi ne možemo ćutati na neke pojave. SNSD i Dodik se nisu promijenili čak suprotno“, kazao je.

Govoreći o podršci reisul-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću predsjednik NES-a je istakao da Bošnjaci kao narod koji su doživjeli genocid i zločine moraju biti oprezni.

„Za nas mora biti alarm urušavanje institucija, priča o secesiji, moramo biti oprezniji i imamo pravo na to. Kad se Srbija hvali da se naoružava, kad imamo takvu vlast u Rs naša je odgovornost da upozorimo na te procese, na nama je da vodimo računa kakve poruke šaljemo građanima“, kazao je Ogrešević.

Kada je riječ o formiranju Vlade USK Ogrešević je kazao da će NES učiniti sve da se postigne stabilnost vlade u Krajini.

"NES je uz SDA najjača stranka Krajine i moramo voditi računa o perspektivama političkih odnosa i onoga što nam nudi stabilnost. Mislim da opozicija nije rješenje", kazao je Ogrešević. 


(Patria/Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.