20.3.2023. 16:40
0
I dalje burno na sjednici Parlamenta BiH - Vulić poručila "Šestorki": Nekorektan ste partner, naš dogovor nije vaše uplitanje u rad institucija Rs!
Burno je danas na sjednici Predstavničkog doma PSBiH, a rasprava se razvila i na tački kojom se razmatra Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini u skladu s evropskim standardima, čiji su predlagači poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić-Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević-Dizdarević i Denis Zvizdić.

Branislav Borenović (PDP) kazao je da je čudno da ovaj prijedlog predlaže dio skupštinske većine koja je omogućila svom koalicionom partneru da se ponaša suprotno ovome.

„Šta je se učinilo da ne dođe do ovoga što se dešava, od toga da se kriminalizira kleveta u NSRs, do ograničavanja slobode mišljenja i govora. Ovaj prijedlog je licemjeran i dvoličan. Vi navodno hoćete da spriječite govor mržnje, ali ste isto tako mogli to zaustaviti onog momenta kada ste stisli taster i dali vašem partneru pravo da se tako ponaša. Ja razumijem vašu potrebu da želite amnestiju od onoga što radi vaš partner s kojim dijelite sve privilegije, ali ste trebali dobro razmisliti prije nekoliko mjeseci“, kazao je Borenović.

Zlatan Begić (DF) kazao je da će Klub DF-a podržati ovu rezoluciju, ali da mu nije jasno zašto sličan prijedlog nije razmatran na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH gdje ova tačka nije ušla ni na dnevni red.

Sabina Ćudić (Naša stranka) replicirala je Borenoviću kazavši da u gradu gdje imaju gradonačelnika se poštuju ljudska prava.

„Kada zaštitite i moje sugrađene u Banja Luci od progona onda možete pričati“, kazala je Ćudić.

Borenović je uzvratio kazavši da je nasilje katastrofalno i stvara loš ambijent.

„Znam da vi pokušavate da skrenete pažnju sa suštine mog obraćanja, da ste upravo vi glasajući ZA Vijeće ministara BiH legalizirali bahatost, prostakluk, primitivizam“, dodao je Borenović.

Sanja Vulić (SNSD) kazala je da ova rezolucija nije u skladu sa Poslovnikom.

„Ako smo mi jedna ekipa, ako smo ta većina okupljena kakvo je ovo ponašanje i udarci na institucije Rs-a. Kako vi pišete rezoluciju kada nije došlo ni do javne rasprave za predloženi zakon. Ako smo partneri i ako radimo na nekim pitanjima čemu ovo populističko djelovanje. Vi niste korektni partneri, naš dogovor nije uplitanje u rad institucija Rs-a, niti naš u FBiH. ovo je atak na institucije Rs-a. Niko ne ugrožava medijske slobode“, kazala je Vulić, kazavši da ovo nije 'put dogovora'.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.