6.4.2023. 12:01
1
VSTV formirao predmet protiv Perića, on poručio: “Ne komentarišem gluposti”
FOTO: FENA/ARHIV
Sudija Suda BiH Branko Perić je informaciju da je protiv njega po službenoj dužnosti pokrenut disciplinski postupak u Kancelariji disciplinskog tužioca okarakterisao kao glupost.

“Ne komentarišem gluposti”, rekao je Perić za N1 nakon što je Kancelarija disciplinskog tužioca protiv njega pokrenula disciplinski postupak po službenoj dužnosti.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Srni je potvrđeno da je Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS BiH formirala je po službenoj dužnosti predmet protiv sudije Perića.

Perić je jučer tokom izricanja presude federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima koji su optuženi za nezakonitu nabavku 100 respiratora 2020. godine, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, izdvojio mišljenje u kojem je obrazložio zašto je protiv osuđujuće presude.

Na taj način je sudija Perić navodno prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH, jer glasanje sudija u Sudskom vijeću mora biti tajno, a izdvojeno mišljenje ne smije biti objavljeno.

“Nisam mogao podržati mišljenje mojih kolega u pogledu osuđujućeg dijela presude. Moja ocjena izvednih dokaza se u potpunosti razlikovala od njihovog pristupa“, rekao je juče, između ostalog, Perić na početku svog izlaganja.

Sud BiH osudio je premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića na četiri godine zatvora, suspednovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka na šest, a Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”, na pet godina zatvora za nezakonitu nabavku 100 respiratora 2020. godine, koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Federalni ministar finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.