10.4.2023. 15:03
0
Pokušaj ubistva koji je šokirao bh. javnost: Šefici sipala otrov u kafu, negirala je krivicu
Nina Ninković (57) iz Banja Luke, inspektor pedagogije u Pedagoškom zavodu RS, negirala je krivicu po optužnici banjalučkog tužilaštva koja je tereti za pokušaj ubistva Slađane Tanasić, pomoćnika direktora Pedagoškog zavoda RS, kojoj je u kafu sipala otrovnu supstancu.

Ninkovićeva je pred sudijom za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci potvrdila da je razumjela optužnicu, dodavši da nije kriva. Okružni sud u Banjoj Luci će u narednom periodu zakazati početak suđenja.

Ninkovićeva se prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka tereti da je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u dva navrata ušla u kancelariju koju koristi Tanasićeva i u kafu joj sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt.

"Znajući da Tanasićeva svako jutro pije kafu, koja joj se priprema u kafe kuhinji Pedagoškog zavoda i poslužuje svakog radnog dana ujutro na radnom stolu u kancelariji, optužen joj je u šoljicu sa kafom nasula sredstvo koje može prouzrokovati smrt, jer sadrži natrijev hipoklorit, koji se u slobodnoj prodaji nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje", navodi se u optužnici.

Oštećena u oba navrata, 8. i 9. decembra kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Međutim, kako se navodi u optužnici, Ninkovićeva je 21. decembra oko 7.55 sati oštećenoj u kafu sipala "mravocid-žoharocid".

"Oko 7.55 sati optužena je iskoristila istu situaciju i okolnosti kao u prethodna dva navrata i u namjeri da liši života oštećenu ušla je u njenu kancelariju, prišla do radnog stola i iz džepa izvadila PVC kesicu zelene boje sa natpisom “mravocid žoharocid” u kojoj se nalazio insekticid u obliku praha, za koji je znala da je opasan i štetan za zdravlje ljudi, čiji je hemijski sastav fipronil", navodi se u optužnici.

Dodaje se da se radi o materiji koja je štetna za zdravlja ljudi i koja, pri višekratnoj izloženosti, dovodi do oštećenja organa kod ljudi.

"Sadržaj iz kesice je nasula u prethodno pripremljenu kafu u šolji crvene boje, za koju je znala da je pripremljena za oštećenu, a nalazila se na njenom kancelarijskom stolu te uz pomoć kašičice koja se nalazila u šolji sa kafom, promiješala sadržaj, da bi nedugo zatim napustila kancelariju vodeći računa da je niko ne primjeti", navodi se u optužnici.

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena na djelu, a začinjavanje kafe snimljeno je nadzornom kamerom koja je u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, "podmetnuta" u kancelariju Tanasićeve.

Tanasićeva je cijeli slučaj prijavila policiji nakon što je, zbog čudnog mirisa kafe, posumnjala da joj je neko u šolju sipao "domestos". Spornu kafu je pretočila u jednu bočicu i otišla sve da prijavi policiji. Nakon toga su, po naredbi suda, sprovedene posebne istražne radnje, odnosno nadzor njene kancelarije i Ninkovićeva je uhvaćena na djelu.

Inače, Tanasićeva od pokušaja trovanja nije pretrpila teške povrede i u to vrijeme je normalno dolazila na posao. Tokom istrage rađeno je toksikološko-hemijsko vještačenje čiji rezultati ukazuju da u kafi, koju je oštećena predala policiji, nisu pronađene potencijalno toksične supstance.

S druge strane u kafi, šolji, kašici, kao i otvorenoj kesici "mravocida žoharocida", koja je prilikom hapšenja oduzeta od Ninkovićeve, identifikovano je prisustvo fipronila.

U istom vještačenju se navodi da bi za čovjeka prosječne tjelesne mase od 60 kilograma, procijenjena vrijednost akutne toskičnosti iznosila od 3 do 18 grama fipronila. S obzirom na to da jedna kesica “mravocida” sadrži 2,5 miligrama fipronila, vještaci navode da bi za dostizanje akutne toksičnosti (za osobu od 60 kilograma) bilo potrebno 1.200 kesica “mravocida”.

Također se navodi da vrijednost prihvatljivog dnevnog unosa za čovjeka iznosi 0,0002 mg/kg, što znači da bi za čovjeka prosječne mase od 60 kilograma prihvatljiv dnevni unos fipronila iznosio 0,012 mg. U konkretnom slučaju, gdje je iz kesice od pet grama "mravocida" iskorišteno 4,86 g, vještaci smatraju da je ta doza 202,5 puta veća doza od prihvatljivog dnevnog unosa.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.