17.4.2023. 19:39
0
Novalić objasnio zbog čega je došao na čelo Vlade pa poručio: FBiH konstantno raste, uradili smo puno
Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, izjavio je kako čeka konačnu presudu u predmetu Respiratori, dodavši da ne može komentarisati taj sudski proces.

- Zakon to zabranjuje. Ja sam u svojoj završnoj riječi rekao sve o toj konstrukciji koja se zove taj proces Respiratori i naravno više nemam šta da kažem. Čekam konačnu presudu. Redovno sam na sudu bio dok je to bila obaveza, a po zakonu nije obaveza da budete na izricanju presude. Taj dan smo imali sjednicu Vlade i baš taj dan smo donijeli odluku o povećanju penzija. Morao sam da to servisiram i da potpišem sve te važne dokumente, rekao je Novalić dodavši da "apsolutno nije kriv".

Potom se osvrnuo na druge stvari koje su vezane za njegovu trenutnu poziciju. Govorio je o ekonomskom položaju Federacije BiH kazavši da novi aranžman MMF-a nije potreban.

- Imamo apsolutno povoljne ekonomske parametre, apsolutnu likvidnost. Godina je završena sa suficitom i u takvim godinama ne treba aranžman MMF-a. Prepostavljam da svi znaju kome treba. Vjerovatno RS-u, možda i državnom nivou ili nekoj novoj strukturi koja bi to upotrijebila za neke nove potrošnje, ali nama ne treba. Nemamo nikakvu potrebu da koristimo sredstva na tu likvidnost i suficit. Taj kredit se ne može dobiti bez odobrenja Federacije, samo je pitanje ko će uime Federacije odlučivati., kazao je on u intervjuu za Federalnu televiziju.

Poručuje da o uspješnosti njegovog mandata na poziciji premijera Federacije BiH svoj sud trebaju dati građani. Ističe kako je ovaj saziv Vlade FBiH uradio "nevjerovatno puno".

- Ja prije svega sam vodio Vladu koja je došla na krilima socio-ekonomskih reformi koje su uvedene pod pritiskom međunarodne zajednice, ali program smo uradili mi. I stranke su pod tim pritiskom meni dale ministre koji nisu bili tako politički vidljivi ali su jako dobro radili posao. Ova Vlada je uradila nevjerovatno puno, uradila je puno stvari koje niko ne želi da radi. Penzioni sistem smo uveli i to je dalo nevjerovatne rezultate. Finansijskim zakonima smo riješili likvidnost Federacije. Govorim samo o pokazateljima jer sve drugo je percepcija. BDP je u dva mandata narastao za oko 12 milijardi, broj uposlenih je narastao za 64.000 ili porezi su narasli za 5,5 milijardi. Zatim izvoz je porastao duplo, niz je pokazatelja. Očigledno je da Federacija konstantno raste otkako je ova Vlada, istakao je Novalić.

Kada je riječ o dijelu javnosti koji nije zadovoljan obavljenim poslom Novalića na poziciji premijera, on poručuje:

- Ja sam došao da provedem socio-ekonomske reforme i to sam proveo sa svojom Vladom. Da je projekat bio da mi budemo popularan, mi bismo bili najpopularniji. Ali s time nismo mogli hraniti penzionere, rekao je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.