24.4.2023. 13:52
1
Komšić: Ključna stvar je da očuvamo institucije, ne možemo se osloniti na međunarodnu zajednicu
FOTO: Patria
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se na skupu patriota i građana BiH koji se danas održava u Sarajevu.

Govoreći o aktuelnom političkom trenutku Komšić je kazao da se moramo kretati u granicama Ustava BiH.

„Ovakvo ustavno rješenje predstavlja jednu vrstu, kako su to ljudi već rekli luđačke košulje, za sve one kojima je stalo do BiH. Treba se zapitati šta i kako uraditi u datim okolnostima. Ključna stvar u ovom trenutku je čuvati naše institucije, jer nam to obezbjeđuje, ono što smo imali i 92. kada je počela agresija na BiH, međunarodni javno-pravni legitimitet.

Mi ne smijemo biti ti koji će srozavati i rušiti te institucije bez obzira ko je na čelu tih institucija.

Jel mislite da se možete osloniti na međunarodnu zajednicu i strance. Ja tvrdim da ne možete. Tvrdim da postupaju po principu, ko je jači i ko je faktor s njim se razgovara. Ako si slab ti si samo jelo na stolu ti nisi subjekt razgovora već objekt. Ako ne vjerujete pitajte Palestince. Ne očekujte od međunarodne zajednice, neću reći čuda, ne očekujte ništa.

Onog trenutka, i u ratu sam to vidio svojim očima, kad je Armija RBiH i MUP RBiH narasli do toga da smo ozbiljna vojna sila, kad smo počeli provoditi ozbiljne ofanzivne brobene aktivnosti tad smo postali faktor koji su htjeli da slušaju. Kad smo pokazali da smo se spremni žrtvovati da dobijemo šta hoćemo, tad smo postali neko koga se pita za mišljenje.

Kad je nastao Vašingtonski sporazum, šta se tad dešavalo na vojnom polju. Sjetite se Dejtona i šta se tada dešavalo na vojnom polju. Ne zagovaram ja nikakvu vojnu akciju, već samo govorim kako stvari idu. Morate biti dovoljno jaki da vas bilo ko poštuje.

Pitao je šta je problem, cijeli jedan narod jedna religija.

„Zašto ljudima ne reći da mi hoćemo BiH kao državu jednakih ljudi. Ne sviđa se nekome u Vašingtonu. Mogu biti jednak samo ako sam u okviru čopora, hoću da budem čovjek. Za šta treba da se zalažem, da smo mi vječno podijeljeno društvo, da mi prodaju priču o konstitutivnosti naroda kao spasonosnom rješenju. Nije tačno. Sad se pokazuje kao osnova za rasturanje BiH. Na tom se baštini priča o otcjepljenju i samoopredjeljenju. BiH je postojala mnogo mnogo godina prije Jugoslavije. Jugoslavija se raspala, BiH je preživjela", kazao je Komšić. 

Za sada, moramo se potpuno osloniti na ono što su legalni odgovori na trenutnu situaciju. Sad je Dodik počeo da diže tenziju, sad izgovara pred predsjednikom susjedne države koji se osmjehuje na najave da će mu pripojiti dio države. Treba da prepadne ove strance, koji se za glavu hvataju nemojte se svađati. Ako mu uspije da isposluje neke pregovore oko državne imovine on je već se popeo stepenicu više.  

Šta to Dodika danas dijeli od otcjepljenja Rs. Šta ga dijeli? Jedna sjednica NSRs, jedna naredba MUP Rs, medije svakako ima, šta ćemo uraditi.

Odluku o upotrebi jedinica MUP-a na nivou kantona može se donijeti, na nivou FBiH teško. Odluku o upotrebi OS BiH po Ustavu BiH se ne može donijeti bez sva tri člana Predsjedništva BiH.  

Šta ćemo, izaći na entitetsku liniju i sačmaricama gađati glinene golubove. Nemojte biti smiješni. Šta je odgovor. Ponovo se pozivam na institucije BiH.

Evo neka Tužilaštvo BiH kaže nije ništa uradio sve je politički legitimno ili ga spengajte. Dajte samo tužiocima odriješite ruke, i neka rade kako zakon kaže, pa ćemo znati jel mi griješimo ili griješe oni. Opet se traži od nas da u ime lažne političke korektnosti, netalasanja, da ne dižemo glavu da šutimo, da budemo licemjerni prema sebi i da kažemo dobro je ne puca. Pitajte Palestince je li uredu kad ne puca. Zašto nas ti stranci i dio medija doživljavaju kao problem.

U takvom odnosu prema BiH ima jako puno antiislamizma i zato vam je to priča ministra vanjskih poslova Mađarske. Budimo svjesni toga.

Znate li šta je plan za BiH, šta je Otvoreni Balkan, šta je s pričom o izmjenama Izbornog zakona.

Tirana, Beograd, Zagreb, podjela zone utjecaja između Albanaca i Srba. To nose Rama i Vučić, ovaj to zove srpski svet. Rama to ne zove nikako on već ima i dio Makedonije i računa da ima Kosovo. Gdje nas to kači, kači nas preko Rs-a. Šta je odgovor Zapda na to. Uvuci našeg saveznika Hrvatsku i člana NATO-a i daj im taj izborni zakon da upravljaju ostatkom. Pa ako Mile krene neka Hrvatska brani Bošnjake u BiH.

Gdje je nama novo oružje. Mislite da ga možemo nabaviti. Kad krenete u tu priču, sasijeku vas ko maljem.  

Odgovor na ovu situaciju je - nećemo mi prvi napraviti pogrešan korak, nećete nas isprovocirati. Imamo i mudrosti i strpljenja, ali nećete nas praviti budalama. Čuvati institucije, tražiti da institucije rade svoj posao i reći ovima - taj fašizam koji prodajete po Evropi i nećete da ga nazovete pravim imenom - a pravo ime je antiislamizam a nije umro ni antisemitizam. Šta treba, da čekam kad će mi neko doći na vrata opet i da me vodi u noć negdje zbog pogrešnog imena i prezimena. Umalo mi se to jednom nije desilo '92. ja sebe više neću dovesti u tu situaciju više nikad. 

Jeste teško vrijeme, idemo ka vrhuncu. Nema potrebe da uljepšavamo ni šta hoće Beograd, ni Zagreb, ni šta hoće stranci. Ista je to politika, samo im sad izgledamo malo slabiji nego 92-95 pa misle da mogu. Ako im pokažemo da ne mogu, jer mi nismo ti koji ćemo paliti svoju državu, i pokazujući im da smo i mudri i pameti, i odlučni da branimo ovu zemlju, ja nemam rezervnog položaja. Ovo je za sada politički odsudna bitka za BiH, uzmicanja nema, može samo naprijed", zaključio je Komšić. 

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.