31.5.2023. 17:18
0
Komšić: Ako se nagradi projekat “srpskog sveta”, presuda Stanišiću i Simatoviću ostaje mrtvo slovo na papiru
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je presudu Stanišiću i Simatoviću poručivši da je to “konačna pravna osuda projekta Velike Srbije iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog ‘srpskog sveta’ iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije”.

Komšić u svom saopćenju ističe da između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet te da to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na Zapadnom Balkanu, gdje mir, kako kaže, očito visi o koncu.

“A ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tome smislu. Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika ‘srpskog sveta’ nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako”, kazao je Komšić, napominjući:

“Da nije tako, to znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat ‘srpskog sveta’, koji je samo nastavak projekta Velike Srbije. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom”, rekao je Komšić te dodao:

“Ipak, nadam se da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, neće pribjeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen. U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru”, kazao je.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Prema optužnici Haškog tribunala iz 2008. godine, Stanišić i Simatović su terećeni da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Presudu je donijelo peteročlano Vijeće Mehanizma na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Gracielom Gatti Santanom te sudijama Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar i Claudia Hoefer, javlja Anadolija. Simatović je izricanje presude slušao u sudnici, dok je Stanišić pratio video vezom iz pritvorske jedinice u Hagu.

Današnjom presudom, ukinute su prvostepene kazne od po 12 godina i Stanišić i Simatović su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.


(Admir O.)

KomsicDF
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.