1.6.2023. 8:40
0
NATO pokrenuo arktičke manevre, obećavajući da će zaštititi Finsku
Zemlje NATO-a su usred arktičkih vojnih manevara, obećavajući da će braniti svoju najnoviju članicu, Finsku, koja je domaćin svoje prve zajedničke vježbe NATO-a u regionu otkako je u aprilu postala 31. članica zapadne alijanse, javio je Reuters.


Gotovo 1.000 savezničkih vojnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške, kao i iz susjedne Švedske, pridružilo se oko 6.500 finskih vojnika i oko 1.000 vozila za vježbu Northern Forest, na najvećoj vježbi finskih kopnenih snaga iznad Arktičkog kruga.

Finska se formalno pridružila 4. aprila, a Moskva zaprijetila „kontramjerama“. Švedska se nada da će postati članica do samita alijanse u Vilniusu u julu. Nadgledajući vježbu samo dva sata vožnje od ruske granice na jednom od najvećih evropskih poligona za artiljeriju u Rovajarviju, na sjeveru Finske, general-major Gregory Anderson iz 10. brdske divizije američke vojske rekao je da je njegova zemlja spremna da brani Finsku.

„Ovdje smo, posvećeni smo. Američka vojska ovdje trenira s našim najnovijim saveznikom u NATO-u kako bi izgradila tu sposobnost, kako bi pomogla u odbrani Finske ako se nešto dogodi“, rekao je Anderson. 



(Patria/A.R.)

FinskaNATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.