4.6.2023. 13:45
0
Biljana Plavšić bila među potpisnicima pisma UCU protiv naoružavanja Ukrajine?
FOTO: Agencije
University and College Union, glavni sindikat akademskog osoblja u Velikoj Britaniji, usvojio je prijedlog na svom kongresu 27. maja pozivajući britansku vladu da prestane s naoružavanjem Ukrajine.

Kako tvrdi britanski historičar Marko Attila Hoare, rezolucija je također obavezala UCU da podrži grupu “Stop the War”, za koju on tvrdi da podržava rusku aneksiju Krima i za rat okrivljuje Zapad, a ne Rusiju.

Rezolucija je, navodi on, naišla na široko rasprostranjeno ogorčenje među članovima UCU i drugima, što je navelo pristalice rezolucije da objave pismo kako bi izrazili podršku za rezoluciju.

Hoare tvrdi da je potpisnicima tog pisma bila i Biljana Plavšić, koja je osuđena za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Navodi da je to i uslikao:



Foto: Marko Attila Hoare, screenshot


Navodi da je njeno ime uklonjeno nakon što je Alex Callinicos iz Socijalističke radničke partije pismo podijelio na Twitteru i kada mu je ukazano na ovo:



Foto: screenshot


“Nejasno je da li je pismo potpisala prava Biljana Plavšić ili neko ko želi da osramoti pristalice rezolucije UCU. U svakom slučaju, to što je njeno ime trebalo da bude uključeno govori mnogo o vrsti politike koju ti ljudi predstavljaju”
, piše Hoare na svom blogu.

Biljana Plavšić je bila članica Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i jedna je od osnivača bh. entiteta Republika Srpska, te je bila i druga predsjednica RS. Plavšić je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđena na 11 godina zatvora zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i teškog kršenja običaja i pravila rata, navodi N1. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.