6.6.2023. 22:30
0
Počinje sanacija korita rijeke Spreče kako bi se spriječile poplave
Danas su započeli radovi na regulaciji korita rijeke Spreče u Lukavcu. Radi se o realizaciji ranije potpisanog Sporazuma Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save. To je praktičan primjer kako stvoriti uslove da se spriječe velike poplave koje su sve češće.

Rijeke Turija, Spreča i Jala pokrivaju vodeno područje Lukavca i sanacija njihovih korita će u potpunosti uskoro biti urađena. Grad Lukavac je za novu dionicu izdvojio 600.000 KM za eksrpoprijaciju i promjenu namjene zemljišta.

“Mislim da se radi o strateškom, dugoročno važnom projektu. Sa druge strane, tim novcem smo omogućili da se projekat desi. Morma kazati da smo velike muke prošli da okončamo eksproprijaciju”, kazao je Edin Delić, gradonačelnik Lukavca.

Projekat košta 1,7 miliona KM, a ovakvi projekti su kantonu potrebni jer su klimatski uslovi sve ekstremniji, poplave sve učestalije.

“Zaista se suočavamo sa poplavama i bujicama, gdje građani i imovina trpe veome velike štete. Stoga je važno da, u momentu u kojem se nalazimo, važno je da ovaj projekat započne sa realizacijom”, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

“Ovo je jedan konkretan projekat gdje preventivno djelujemo na sprječavanju poplava,a samim tim dopinosimo sigurnosti građana, usjeva i njihove imovine. Sredstva su obezbjeđena iz vodne naknade Agencije za sliv rijeke Save i ministartsva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK u iznosu od 700.000 KM”, kazao je Feahija Ahmetović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Ovo je prva dionica sanacije korita od njih pet, a sredstva za dionice 2 i 5 obezbjeđena su iz međunarodnih izvora finansiranja. One će se raditi čim se stvori uslovi.

Time će se zaštiti ovaj dio Lukavca, posebno ovaj dio koji je predviđen za poslovnu zonu, a izrada regulacije je preduslov za te poslove”, kazao je Mirza Bezdrob, Agencija za vodno područje rijeke Save.

Međutim, otiče Spreča dalje u Gračanicu, Petrovo, Doboj koji imaju problema sa poplavama.

“Mi smo ovim praktično podigli opasnost od plavljenja u tim općinama. To nam nije bio cilj, ali kosekventno prilikom plavnog vala, očekivati je znatno brži iveći intezitet voda koji će doćio u te lokalne zajednice. I mi bismo voljeli sa načelnicima i građanima tih lokalnih zajednica, učestvovati u dugoročnom rješavanju problema”, kaže Delić.

U projekte zaštite od štetnog djelovanja u TK, Agencija za vodno područje rijeke Save do sada je uloženo 12 miliona KM, a više od 5 miliona je utrošeno u Lukavac.

Dužina regulacije korita rijeke Spreče od 700 metara bi trebala biti završena za 150 radnih dana, kako su najavili izvođači radova. Nakon toga, ovaj prostor bi trebao dobiti sasvim drugačiji izleg, prenosi N1.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.