9.6.2023. 14:48
0
Zajednička sjednica Vlade RH i VM BiH: Košarac zatražio razgovor o Trgovskoj gori
Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH bit će održana 20. juna u Zagrebu. I jedna i druga strana dale su prijedlog tema o kojima bi se trebalo razgovarati, no o nekim nema saglasnosti pojedinih ministara u Vijeću ministara BiH.

Vlada RH je predložila da se na toj sjednici razmotri Prijedlog zaključaka o saradnji sa NATO-om, a na to je reagirao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. 

"Republika srpska je protiv članstva u NATO savezu i o tome postoje validne i adekvatne odluke njenih institucija. Predstavnici Rs-a u 'zajedničkim' institucijama nikada neće razmatrati članstvo u ovom vojnom savezu, jer nas obavezuju politike i odluke institucija Republike srpske i njenog rukovodstva o vojnoj neutralnosti. Osim toga, prva NATO agresija bila je na Rs i Srbiju i to nikada ne možemo zaboraviti", istakao je Košarac.

Košarac dodaje da je određeni oblik saradnje sa NATO prihvatljiv ali da to ne treba biti tema razgovora izvan BiH. 

Njegov prijedlog je da se treba usmjeriti na rješavanje spornih pitanje koja se tiču svih građana kao što je problematika izgradnje spornog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

"To je prva tema koju sam predložio za dnevni rad zajedničke sjednice i zaista očekujem ozbiljnu raspravu o ovom gorućem problemu", zaključio je Košarac.

Jedno od neriješenih pitanja između dvije države jeste i pitanje granice, imovine BiH i bivših bh. privrednih giganata koja nije vraćena u posjed BiH već se takva imovina daje pod koncesiju. 

Ranije je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zatražila da do 15. juna ministri predlože teme za zajedničku sjednicu. 

Jedna od tema svakako bi mogla biti bolja putna povezanost dvije države, odvijanje željezničkog saobraćaja, uvođenje novih linija. 



(Patria/A.R.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.