24.6.2023. 22:49
1
HNS BiH: Potrebno sveobuhvatnije djelovanje za realizaciju projekta Južne interkonekcije
Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH saopštio je da podstiče sve domaće i međunarodne partnere na sveobuhvatniji pristup i djelovanje u skladu sa ekonomskim i bezbjednosnim interesima svih konstitutivnih naroda i drugih građana kada je riječ o realizaciji projekta Južne gasne interkonekcije, za koji navodi da je najvažniji energetski projekat u Bosni i Hercegovini.

"HNS BiH iznova ističe i potpunu opredijeljenost za jačanje energetske diverzifikacije i sigurnosti BiH. U skladu s tim, projekat Južne interkonekcije predstavlja strateški energetski pravac kako hrvatskog naroda, tako i BiH u cijelosti", navodi se u saopštenju.

Iz HNS-a podsjećaju da je Savjet ministara BiH svojim zaključcima ukazao na hitnost što bržeg kretanja u postizanju zakonskih rješenja nadležnih institucija, kao i da je isto učinjeno i tokom zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministara.

HNS BiH izražava zadovoljstvo zbog brzog uspostavljanja i funkcionisanja vlasti u BiH, čime su, kako je navodi, pokrenuti najvažniji razvojni ekonomski projekti i reformski procesi u korist svih konstitutivnih naroda i drugih građana ove zemlje.

"Zahvaljujući naporima hrvatskih političkih predstavnika na svim nivoima potpisan je istorijski dokument `Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022-2026. godine`, kako na nivou FBiH, tako i na nivou BiH", naveli su iz HNS-a.

U saopštenju se naglašava da se uspostavljanje vlasti u rekordno kratkom periodu, fleksibilnost i spremnost za predvođenje ključnih procesa mogu smatrati istorijskim rezultatom za Federaciju i BiH.

"Opredijeljenost HNS-a svojim zapadnim partnerima i saveznicima, te postizanju punopravnog članstva BiH u EU i NATO-u ostaje trajna i neupitna", dodaje se u saopštenju.

(Ajdin B.)

HNS
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.