29.6.2023. 8:16
0
Adamović: Ako se bude tolerirao zakon iz RS, to je raspad države
Ako bi se napravio ustupak na način da bi se tolerirao ovaj zakon, onda je to definitivan raspad zemlje, ne treba imati dilemu - kaže advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović.

Iz Ureda visokog predstavnika je saopšteno da je usvajanje Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljivo podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te je predloženo da prvi korak bude – odbacivanje zakona.

- Pokušaj Narodne Skupštine da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH je neprihvatljiv prekršaj protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan izazov vladavini prava u RS i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Ove odluke su nezakonite. Za to je prije svega zaslužan Milorad Dodik. Republika Srpska mora poštivati svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, to znači potpuno poštivanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu s Aneksom 4.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozvao je međunarodnu zajednicu da reaguje u roku sedam dana.

Hrvatski narodni sabor, koji okuplja gotovo sve hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini, pozvao je na hitno imenovanje nedostajućih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Za Hrvatsku republikansku stranku Dodikovo izglasavanje Zakona o odlukama Ustavnog suda BiH vjerovatno je najveći udar na pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Velika Britanija: Nezakonita i nepromišljena odluka
Iz Ambasade Velike Britanije je navedeno kako je Skupština RS podržala nezakonitu i nepromišljenu odluku koja nema pravno uporište u BiH, te da može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života.

S druge strane, ruska Ambasada u Bosni i Hercegovini je saopštila da je usvajanje Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske "logičan rezultat neprimjerenih odluka samog suda", odnosno izmjena Pravila, te da ne isključuju, kako su naveli, vanjski utjecaj na sudije Ustavnog suda.

Advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović kaže da je, kada se pogledaju reakcije, jako važno da većina institucija i međunarodnih predstavnika osuđuje ovaj potez i da je reakcija OHR-a takva da su ove odluke ništavne.

Kaže da je ovo jedna "opasna situacija" u kojoj prije svega građani Republike Srpske imaju neriješenu situaciju prema Ustavnom sudu BiH.

- Ne tiče se ovo samo politike, ovo se tiče građana - kaže Adamović.

Dodaje i da "političari rade svakojake gluposti, ali kada naprave nešto, što otvara mogućnost za hiljade, ili desetine hiljada gluposti – onda su to vrlo opasne situacije."

Entitetski parlament preuzeo ovlasti koje nema
Doneseni Zakon je u direktnom sukobu sa Ustavom BiH utoliko što je parlament Republike Srpske preuzeo ovlasti koje mu nisu date Ustavom BiH, smatra Adamović.

- Ne može donositi zakon kojim će uređivati poziciju Ustavnog suda BiH, to nije u nadležnosti ni parlamenta Federacija BiH, ni parlamenta Republike Srpske.

Upozorava na raspad države ukoliko bi se tolerisao ovaj potez.

- Ako bi se napravio ustupak na način da bi se tolerirao ovaj zakon, onda je to definitivan raspad zemlje, ne treba imati dilemu u tom pogledu.

Kaže i da će "svi pogriješiti koji ne saslušaju Dodika u onome što on tvrdi" i da treba sjesti i razgovarati o problemima u radu Ustavnog suda BiH.

Adamović za Aljazeeru zaključuje da tenzije ishitrenim potezima plasiraju u narod nisu potrebne.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.