18.7.2023. 21:07
0
Komitet SAD: Dodik glavna prijetnja miru na Zapadnom Balkanu, moramo reagovati
FOTO: AFP
U Komitetu za vanjske poslove Sjedinjenih Američkh država danas se razgovaralo u Zapadnom Balkanu, a posebno i o Bosni i Hercegovini. Rekli su da je eskalacija između Srbije i Kosova i nasilje na Sjeveru Kosova je nešto što je alarmantno te da se hitno trebaju vratiti za pregovarački sto. Osudili su "politiku secesionizma Republike Srpske i njenog lidera Milorada Dodika" i kazali da predstavlja prijetnju miru Zapadnom Balkanu. "Očekuje se američki odgovor, sankcije su potrebne sada", poručeno je iz Komiteta.

“Evropa ne može biti sigurna ako situacija bude kuhala na Zapadnom Balkanu i ne možemo dozvoliti Rusiji da popunjava vakuum zbog nedostatka napretka”, kazali su članovi Komiteta, prenosi N1.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar obratio se Komitetu. Istakao je kako su velike prepreke u integraciji Zapadnog Balkana u euroatlantske procese.

“Usporen napredak demorkatizacije, korupcija, etnonacionalistička politika, dezinformacije –  samo su neki od izazova, ali nisu nepremostivi. Najveća prijetnja je korupcija”, rekao je Escobar.

“Snažna podrška Kosovu”
Govoreći o Srbiji i Kosovu, kazao je kako ranije napravljen napredak u pregovorima, ali da je ključni element da se uspostavi zajednica srpskih opština na Sjeveru Kosova.

“Srbija i Kosovo su se dogovorili da priznaju međusobne simbole i oznake dokumente. Srbija je rekla da neće lobirati protiv integracije Kosova u međunarodne organizacije. Neprihvatljivo je nasilje protiv pripadnika KFOR-a i novinara. Mi i EU pozivamo na deeskalaciju i jačanje napore na implementaciji sporazuma”, rekao je Escobar.

Odgovarajući na pitanja članova Komiteta rekao je da “stoje uz Kosovo” te “da postoje posljedice za Srbiju ako se budu protivila pristupanju Kosova u međunarodne organizacije”.

Govoreći o priznavanju nezavisnosti Kosova i članicama EU koji ne priznavaju tu nezavisnost, Escobar je rekao kako State Department radi na tome.

“Ohridski dogovor je naša najveća prilika u posljednjih 15 godina za globalnu kampanju priznavanja Vlade Kosova”, rekao je.

Član komiteta Costa rekao je da ovo nije Ukrajina.

“Ovo su Srbija i Rusija koje su okružene NATO zemljama i to je potencijalno opasnije od Ukrajine ukoliko dođe do proširenja ovog nasilja. Nisam sigurna zašto već nismo uveli sankcije Srbiji jer su uvezli teško naoružanje iz Rusije”, rekao je Costa.

BiH: “Dodik prijeti BiH, sankcije su potrebne sada”

Govoreći o Bosni i Hercegovini kazao je kako je predsjednik RS Milorad Dodik “i dalje fokusiran na podrivanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma”.

“Njegovo ponavljanje antidemokratskih aktivnosti prijete prosperitetu BiH i šireg regiona. Mi ćemo nastaviti prozivati one koji su odgovorni za podrivanje Dejtonskog sporazuma i prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multinacionalnom karakteru zemlje. Podržavamo misiju ALTHEA i korištenje bonskih ovlasti visokog predstavnika da se usprotivi tim nastojanjima”, rekao je Escobar.

Članica Komiteta Wagner kritikovala je Dodika i kazala je kako “SAD moraju imati za prioritet da se bore protiv antidemokratskih aktera poput Dodika”.

“Treba se poslati nepogrešiva poruka svima onima koji prijete teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Svako mora biti sankcionisan. Dodikovo jednostrano ponašanje i povlačenje RS iz Ustavnog suda BiH je zaista ozbiljan znak eskalacije u njegovoj kampanji borbe protiv suvereniteta BiH. On prijeti da će održati referendum o nezavisnosti do kraja godine. To će uništiti temelje mira na Zapadnom Balkanu. Kako će ministarstvo vanjskih poslova to spriječiti i zaustaviti Dodika?”, upitala je Wagner.

Escobar je odgovorio kako to sprečavaju jačanjem misije ALTHEA, punom podrškom visokom predstavniku te zajedničkim radom s  EBRD-om, Svjetskom bankom i EU da ne daju novac “onima koji štete države”.

“Sankcije djeluju, učinkovite su. Ali imamo dvije matrice. U privatnim razgovorima ono što zvanični RS traže od nas – molim vas ne više sankcija”, rekao je.

Na pitanje zašto EU ne uvede sankcije Dodiku, kazao je kako su mu rekli da ima 27 članica EU među kojima je i Mađarska koje moraju biti saglasne. Wagner je istakla kako se na Mađarsku treba izvršiti pritisak.

Uticaj Kine i Rusije
Escobar je govorio i ovisnosti zapadnog Balkana o ovim dvjema zemljama.

“Ruski uticaj dolazi na dva načina – jedan kroz dezinformiranje, da7rugi putem energije. Rusija ne pruža pomoć i ne može pomoći izgradnji i demokratskoj vladavini. Svi ovise od energije. Region možemo pomoći tako što ćemo ojačati njihovu energetsku neovisnost”, kazao je.

Kao jedan od elemenata borbe su, rekao je Escobar, evropske integracije kao i veći angažman američkih organizacija.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.