2.8.2023. 16:43
0
Pojačane kontrole u KS, kazne za ovaj prekršaj bile 40, a sada su 200 KM
Dosadašnja kazna za parkiranje na obilježenim mjestima, prema ZOBS, bila je 40 KM, a nakon izmjena zakona ona je povećana na 200 KM.

Tokom jula 2023. godine, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdali su 189 prekršajnih naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Iz istog razloga, pet (5) vozila je premješteno specijalnim vozilom "pauk".

Od početka ove godine, policijski službenici Uprave policije su izdali 1.515 prekršajnih naloga po osnovu nepropisnog parkiranja na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, a 26 vozila je premješteno. Građane podsjećamo da je bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom zabranjeno Zakonom o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavlja aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom. Sve učesnice i učesnike u saobraćaju pozivamo da poštuju saobraćajne propise i iskažu primjeren nivo svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom, saopćeno je iz MUP KS.

U „Službenom glasniku BiH“ 30. juna objavljene su izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koje pooštravaju kazne za parkiranja na mjestima namijenjenim za osobe sa invaliditetom.

Dosadašnja kazna za parkiranje na obilježenim mjestima, prema ZOBS, bila je 40 KM, a nakon izmjena zakona ona je povećana na 200 KM.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objave, dakle 8. jula, prenosi Fokus.ba.

"Izuzetno, vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo protivno odredbama člana 73. stav (1) tačka 12) kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 200 KM", piše u zakonu.

Član 73. Stav (1) tačka 12) govori upravo o tome da se automobil ne smije parkirati na mjestu koje je označeno kao parking-prostor za lica sa invaliditetom, osim ako vozilo nije obilježeno znakom koja govori da se u njemu vozi osoba s invaliditetom, prenosi SB.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.