6.8.2023. 15:55
0
Žestoke rasprave o neradnoj nedjelji: Kako ispuniti zahtjeve radnika, a izbjeći gubitke
Žučne rasprave u medijima i na društvenim mrežama vode se o tome treba li oko 149.000 radnika uposlenih u sektoru trgovine u BiH dobiti nedjelju kao zakonom zagarantiran neradni dan. Tome se u ovom trenutku nadaju trgovci u FBiH, jer je u pripremi novi prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim će biti obuhvaćeno i to pitanje.

Javna rasprava
- To je rješenje koje je Sindikat zagovarao u prošlom sazivu Vlade FBiH, u vezi sa slobodnima danima u vrijeme praznika, ali ovo sada je korak dalje, s obzirom na to da smo uključili i slobodnu nedjelju - kazala je Mersiha Ferhatović-Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, prenosi Avaz.

Pojašnjava da je s Ministarstvom trgovine FBiH usaglašen tekst koji će razmatrati Vlada FBiH, a potom će on biti upućen i u javnu raspravu. U Sindikatu se nadaju da će dobiti podršku poslanika u Parlamentu FBiH.

- To bi zaista bilo nešto što radnici i radnice čekaju godinama. U praksi se posljednjih godina to mijenjalo nabolje, ali poslodavci nisu imali zakonsku obavezu da zatvore svoje objekte niti da daju slobodne dane radnicima u dane praznika. Mislim da je 17 općina u BiH donijelo ovakve odluke. 

Pratili smo efekte, pa smo, recimo, na primjeru Bijeljine vidjeli da to apsolutno ne utječe na promet, ali je problem to što se on prelijeva u susjedne općine. Zato mislim da bi rješenje na nivou FBiH bilo efektivno, a s obzirom na to da je u cijelu ovu priču uključena i zamjenica ministra za ljudska prava BiH Duška Jurišić, nadamo se da će propisi biti harmonizirani za cijelu BiH - dodala je Ferhatović-Beširović.

S druge strane, ne mogu se zanemariti ni kritike u kojima se ukazuje na posljedice izmjena zakona, pogotovo ako bi se one odnosile na dio BiH.

Radni sati
- Mislim da je potrebno detaljnije izračunati koliko bi to bilo smanjenje prometa i prihoda, pogotovo u ovoj turističkoj sezoni, kada značajan dio turista posjećuje prodavnice i tržne centre. Dobar dio nabavki zbog radnih obaveza tokom sedmice porodice vrše upravo vikendom. 

Osim toga, tokom vikenda imate veliki broj vikend-posjeta građana zemalja regiona, pa i zbog toga smatramo da bi utjecalo na ukupan promet u BiH. Na kraju, ako ovakav zakon bude na snazi samo u FBiH, u Sarajevu će ljudi, naprimjer, samo prijeći preko brda i otići u Lukavicu u tržni centar - kazao nam je Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, prenosi Avaz.

Upravo iz ovih razloga on smatra da bi svaku odluku trebalo pomno analizirati, striktno se pridržavati Zakona o radu, koji propisuje maksimalni broj radnih sati, odnosno dane odmora sedmično, razmotriti i uvođenje skraćenog radnog vremena nedjeljom, a rad nedjeljom i praznicima značajno više plaćati.

Navike potrošača

Primjena novih propisa podrazumijevala bi i promjenu navika kupaca koji bi solidarnost koju su deklarativno iskazivali u vrijeme štrajkova trgovaca sada trebali demonstrirati pravovremenom kupovinom potrebnih artikala subotom ili uoči praznika.

- Negativne reakcije koje sam ja vidjela, osim od nekih zastupnika iz PFBiH, došle su i od kupaca koji su razmaženi. Vrlo često se radi i o osobama koje na odmor u BiH dolaze iz zemalja gdje je rad nedjeljom zabranjen, a očekuju da ovdje sve bude otvoreno - istakla je Ferhatović-Beširović.

Nacrt zakona kreiran je po uzoru na susjednu Hrvatsku, a izuzeci bi trebale biti određene trgovine poput suvenirnica, pekara, benzinskih pumpi, apoteka...

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.