7.8.2023. 16:07
0
BiH spremna poslati pomoć Sloveniji za saniranje šteta od poplava
FOTO: AP
Civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine spremne su uputiti pomoć Republici Sloveniji za saniranje šteta od katastrofalnih poplava koje su zadesile ovu državu.

Slovenija je putem Mehanizma EU za civilnu zaštitu uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći nakon velikog nevremena i obilnih padavina u kojem su poplavljeni brojni objekti i oštećene saobraćajnice.

Na inicinativu ministra sigurnosti  BiH Nenada Nešića danas je u prostorijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine održan sastanak sa predstavnicima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, na kojem je razmotren mogući način i obim pomoći.

Slovenija je u svom zahtjevu tražila pomoć u teškoj mehanizaciji neophodnoj za čišćenje terena na poplavljenim područjima.

Republička uprava Civilne zaštite RS i Uprava Federalne uprave CZ FBiH izrazile su spremnost za slanje raspoložive mehanizacije sa posadama za raščišćavanje terena te će ministar Nešić uputiti prijedlog Savjetu ministara BiH za donošenje odluke o slanju međunarodne pomoći.

Takođe traženi su i pontonski mostovi, te imajući u vidu da time raspolažu Oružane snage BiH, ministar Nešić je taj zahtjev proslijedio Ministarstvu odbrane BiH na dalje postupanje.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.