13.8.2023. 14:41
0
Hadžović: Prema svim moralnim i zdravorazumskim kriterijima SFF je trebao početi minutom šutnje
FOTO: Avaz
Danijal Hadžović, urednik "Politike" u "Dnevnom avazu" oglasio se na Facebooku povodom otvorenja 29. Sarajevo Film Festivala i činjenice da minutom šutnje nisu odali počast žrtvama koje je Nermin Sulejmanović ubio u krvavom piru u Gradačcu.

Njegov status Avaz prenosi u cijelosti. 

Regionalni brend
- Propust da na otvaranju SFF-a odaju počast minutom šutnje ubijenim u masakru u Gradačcu je, prema tumačenju pojedinih umjetnika i organizatora, pazi sad, mržnja prema film festivalu i zavide im svi na njihove uspjehe i hoće da ih unište.

Ne, SFF je najuspješniji moderni projekat Sarajeva, na najbolji način promoviše grad, unapređuje ga, imamo regionalni brend. Svaka čast na sjajnom poslu i da nam festival poživi 1.000 godina.

No, je li postoji iko u ovoj državi da je spreman da preuzme odgovornost ikad izašta, pokaje se, izvini, kaže jesam, pogriješio sam?

Je li se u ovom narodu svaka kritika, pa i ona najdobronamjernija, uvijek mora tretirati kao lični napad, zavjera, rušenje, zavist, mržnja, bogtepita?

Ratovi i sukobi zbog povrijeđenih sujeta
Je li postoji ijedan čovjek ovdje koji je spreman prihvatiti vlastite greške i raditi na vlastitim popravljanju, ili se odmah mora stupati u nekakve ratove i sukobe zbog povrijeđenih sujeta.

Prema svim moralnim i zdravorazumskim kriterijima festival je trebalo početi minutom šutnje, a vatromet otkazati. Samo to. Je li i to bilo previše? Vidimo da jeste.

Ali ako je i to bilo previše, ako se nije mislilo na vrijeme, ne bi bilo zgoreg da ste samo kazali "ljudi, zeznuli smo, izvinjavamo se", umjesto što se borite protiv imaginarnog neprijatelja.

Ispali biste puno veći. No gdje da naš čovjek prizna da nešto nije uradio kako treba, pa makar bio i progresivni umjetnik i kulturna elita - napisao je Hadžović.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.