18.8.2023. 15:45
1
Sarajevo jutros drugi najzagađeniji grad u svijetu: Oglasila se Vlada KS, objašnjavaju šta se dašava
FOTO: Ilustracija
Sarajevo je danasu 11 sati bilo drugi najzagađeniji grad u svijetu. Glavni grad BiH se na vrhu neslavne ljestvice obično nađe u kasnu jesen i zimskim mjesecima.

No, sad je situacija drugačija.

Zbog svega se oglasila i Vlada Kantona Sarajevo.

“Dominantni razlog je specifična meteorološka slika koju karakteriše jača temperaturna inverzija, ne tako česta tokom ljeta, uz odsustvo vjetra, te utjecaj lokalnih izvora zagađenja, kao što su saobraćaj i izvođenje građevinskih radova.

S obzirom da je u Kantonu Sarajevo saobraćaj u ovom dijelu godine ključni izvor emisija zagađujućih materija u zrak, što je dokazano i brojnim mjerenjima i istraživanjima, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je u prethodnom periodu pokrenulo više aktivnosti s ciljem redukcije štetnih emisija iz saobraćaja”, naveli su u saopćenju.

A jedna od tih aktivnosti je i mjerenje izduvnih gasova na cestama KS, te izrada Studije u saradnji sa stranim konsultantima, čiji su zaključci i preporuke dostavljeni na provedbu svim nadležnim organima i institucijama iz oblasti saobraćaja u BiH.

“Kroz provedena mjerenja izduvnih gasova i stručnu analizu konstatovana su drastična odstupanja kvaliteta sarajevskog voznog parka u odnosu na evropske.

Ocjena struke je da buduće mjere smanjenja štetnih emisija iz saobraćaja, između ostalog, trebaju biti usmjerene ka poboljšanju regulative i prakse u oblasti saobraćaja, kontrole izduvnih gasova prilikom tehničkih pregleda vozila, kao i kontrole kvalitete goriva”, kažu iz Vlade.

Oni navode da bi se prema najavama iz FHMZ, slična sitacija mogla zadržati i u naredna dva dana, iako postoji mogućnost kratkotrajnih poboljšanja kvaliteta zraka, usljed povremenih pljuskova.

Iz Ministarstva apeluju i na izvođače građevinskih radova da se pridržavaju propisanih mjera na adekvatnom održavanju gradilišta, te pojačaju aktivnosti na smanjenju emisija prašine.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.