20.10.2023. 15:16
1
Poruka ambasadora SAD-a u BiH s Bobovca: "Možete biti Bošnjak, Srbin, Hrvat, Ostali i Bosanac..."
FOTO: X
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je video sa Bobovca.

Istraživanje srednjovjekovnih čuda Bobovca i bogate historije Bosne i Hercegovine. Putovanje kroz vrijeme, gdje odjeci zajedničke prošlosti vode u zajedničku budućnost, stoji u objavi ambasade SAD na X-u.

"Zdravo, evo nas na Bobovcu, prijestolnici srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva. Prekrasan je jesenji dan, upravo smo završili obilazak arheološkog nalazišta i kapele u kojoj je sahranjeno nekoliko bosanskih kraljeva. Priče koje su nam ispričane o kraljevima i kraljicama i odnosima između raznoraznih vojvoda i braće koji su se svi borili za prijesto u ovom srednjovjekovnom kraljevstvu fascinantne su i bilo ih je baš zanimljivo čuti. Jedna od stvari u kojima zaista uživam u Bosni i Hercegovini, kao što znate, je istraživanje ovakvih mjesta i učenje o vašoj historiji. Po prirodi sam znatiželjan, ali vaša historija je baš istinski bogata. I ono što me uvijek iznenadi jeste koliko je raznih naroda i kultura oblikovalo tu historiju. Na nju ne može polagati pravo samo jedan narod ili samo jedna kultura. Ona pripada svima. Pripadala je svima u ta davna imena, pripada im i danas", rekao je ambasador Murphy.

"Možete biti Bošnjak, Srbin, Hrvat, Ostali i Bosanac, sve u isto vrijeme kao i Evropljanin. Još ću nešto o tome reći, jedna od tako upečatljivih stvari je koliko ovaj historijski period o kojem sam danas čuo ima zajedničkog sa širom evropskom i transatlantskom historijom. Ovo je istinski širi zajednički kulturni prostor, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Evropi i transatlantskoj zajednici u cjelini. Pa, ako nemate ništa protiv, nešto od toga je i moje. Nadam se da ćete svi u zemlji to prihvatiti, čuvati, štititi, kako bi buduće generacije imale priliku istraživati i oduševljavati se učenjem kao što sam ja, a sve za bolju i svjetliju budućnost, zajedno za BiH", poručio je ambasador Murphy u video poruci.

(Erna H.) 

 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.