2.11.2023. 20:49
0
Zbog Tvrtka u Sarajevu, Stanivuković želi Kulina bana u Banjoj Luci: Projekat vrijedan 135 hiljada KM
FOTO: oslobođenje
Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira da potroši 134.999 KM n? izradu i postavljanje statue Kulina bana.

Planirano je da statua bude od bronze, visine 4,5 metara i procijenjene težine 1,5 tona.

Objavljeno da je svi zainteresovani ponuđači mogu podnijeti svoje prijave do 24. novembra ove godine. Kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena, a vrijednost posla je 115.348 KM bez PDV-a odnosno 134.999 KM sa PDV-om, prenose Vijesti.ba.

Podsjetimo, Stanivuković je najavio gradnju ovog spomenika nakon što je u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH osvanula statusa Tvrtka I Kotromanića 29. augusta na godišnjicu čuvene Povelje.

Gradonačelnik Banje Luke rekao je da će i ovaj bh. grad dobiti spomenik kralju Tvrtku te da će on "ispraviti nepravdu koju je Sarajevo učinilo".

Stanivuković kaže da je kralj Tvrtko prisvojen te da je riječ o srednjovjekovnom srpskom vladaru i optužuje gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić i njene saradnike da prave grubi završetak historije kako bi "popunili historijske rupe svog naroda i skupljali dnevno-političke poene dirajući samu srž kralja Tvrtka, njegovu borbu i vladavinu".

Prema informacijama koje su u prethodnom periodu stizale iz Gradske uprave Banja Luka kao jedna od mogućih lokacija za postavljanje statue kulina Bana spominjala se Gajeva ulica u centru Banja Luke. Naime, u toku je rekonstrukcija ove ulice koja će biti pretvorena u šetalište.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.