7.11.2023. 17:31
0
Bećirović s predsjednikom Egipta: Hitno zaustaviti nasilje i ubijanje nedužnih civila u Gazi
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta.

Ovo je prvi razgovor najviših čelnika dvije zemlje nakon više od jedne decenije.

Tokom telefonskog razgovora o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, složili su se da je potrebno hitno zaustavljanje nasilja i ubijanja nedužnih civila u Gazi.

Bećirović je još jednom snažno osudio napade na civile i bombardovanje u kojem se u najvećoj mjeri ubijaju djeca i žene.

Konstatirao je da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države - Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje.

Naglasio je da će Bosna i Hercegovina na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Također je istakao da Bosna i Hercegovina poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta u smjeru urgentnog rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog naroda.

Bećirović je poručio da je Bosna i Hercegovina u stalnoj komunikaciji i s našom ambasadom u Egiptu, radi evakuacije bh. građana iz Gaze, te je izrazio nadu da će im što skorije biti omogućena evakuacija.

Bećirović i el-Sisi razgovarali su i o odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta, vodeće arapske zemlje sa više od 110 miliona stanovnika.

Bosna i Hercegovina ima dobru bilateralnu saradnju s Egiptom, a postoji mogućnost da bude značajno unaprijeđena.

Bećirović je tokom razgovora naglasio da se bilateralni odnosi mogu unaprijediti na polju ekonomske, odbrambene, obrazovne i kulturne saradnje, te na polju turizma.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.