1.12.2023. 20:34
0
Kotor Varoš mora isplatiti 350.000 KM otpuštenim vatrogascima
FOTO: ilustracija
Osnovni sud u Kotor Varošu odbacio je prigovor opštine Kotor Varoš i donio presudu u korist trojice nezakonito otpuštenih vatrogasaca koji se više od šest godina bore za povratak na posao i isplatu zaostalih plata i naknada.

Nakon što je Okružni sud u Banjaluci ukinuo ranije rješenje kotorvaroškog Osnovnog suda i vratio predmet na ponovni postupak, ovaj sud je presudio u korist otpuštenih vatrogasaca Petka Božičkovića, Radojka Keverovića i Ljube Popovića, saznaje Capital.

Na tu odluku je opština uložila prigovor, ali sud je presudom donesenom prije tri dana odbacio prigovor opštine i presudio u korist nezakonito otpuštenih vatrogasaca.

Advokat Petko Gojković koji zastupa Ljubu Popovića kaže za Capital da će opština na ime zaostalih plata i naknada sa zateznim kamatama njegovom klijentu i dvojici njegovih otpuštenih kolega na kraju morati da isplati više od 350.000 KM.

On objašnjava da opština ima pravo da Okružnom sudu u Banjaluci uloži žalbu na odluku Osnovnog suda u Kotor Varošu, ali ističe da bi ta žalba bila bespredmetna.

„Okružni sud u Banjaluci već je jednom ukinuo presudu suda u Kotor Varošu i vratio predmet tom sudu na ponovni postupak. Taj sud je sada donio ovu novu presudu u skladu sa onim što je naveo Okružni sud, tako da bi žalba Okružnom sudu bila potpuno bespredmetna zato što je taj sud zauzeo stav i stao na stranu otpuštenih vatrogasaca, tako da bi žalba samo prouzrokovala dodatne kamate“, kaže Gojković.

On podsjeća da je 31. decembra 2019. godine između opštine i Vatrogasnog društva potpisan Sporazum o preuzimanju radnika i imovine Vatrogasnog društva, te da je time i obaveza prema otpuštenim vatrogascima sa Vatrogasnog društva prešla na opštinu.

„Prema tom sporazumu na opštinu Kotor Varoš su pored svih prava i imovine prešle i sve obaveze, pa tako i obaveza da prema, u tom trenutku otpuštenim vatrogascima, uspostavi sva prava iz radnog odnosa kakva i prema svim ostalim radnicima koji su u trenutku zaključenja sporazuma bili u radnom odnosu“, objasnio je Gojković.

On je istakao da je Okružni sud Banjaluka uvažio sve te navode i Osnovnom sudu u Kotor Varošu vratio predmet na ponovno odlučivanje.

„Osnovni sud je sada odbacio prigovor opštine i donio presudu u korist otpuštenih vatrogasaca“, zaključuje Gojković.

Podsjećamo, tadašnji starješina Vatrogasnog društva Kotor Varoš Nedeljko Sakan u julu 2017. godine dao je otkaze trojici pomenutih vatrogasaca.

Oni su u novembru te godine podnijeli tužbu protiv Vatrogasnog društva i Vrhovni sud RS presudio je u njihovu korist i pravosnažno utvrdio da su nezakonito otpušteni.

U međuvremenu je okončan rad Vatrogasnog društva, a njegove poslove preuzela je Teritorijalno-vatrogasna spasilačka jedinica Kotor Varoš, koja je formirana kao nova organizaciona jedinica opštine.

U pokušaju da izbjegne obaveze, opština Kotor Varoš je tvrdila da otpuštene vatrogasce treba da obešteti Vatrogasno društvo, iako je ono praktično ugašeno, jer je opština na sebe preuzela svu njegovu imovinu i obaveze.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.