14.12.2023. 7:58
0
U Sarajevo stigao prvi Stadlerov tramvaj: Slijedi testna vožnja
U glavni grad BiH u noći između srijede i četvrtka stigao je prvi tramvaj proizvođača Stadler. Sukcesivno ih treba doći još 14.

Tramvaj će imati testnu vožnju, a nakon okončanih procedura bit će pušten u saobraćaj. jegovo testiranje i u Sarajevu. Nakon završetka testiranja, bit će pušten u redovni saobraćaj.

Obuku za upravljanje novim tramvajima prošlo je šest vozača GRAS-a koji će vršiti obuku drugih vozača.

Ugovor za kupovinu 15 novih Stadlerovih tramvaja je potpisan 2021., a tramvaji se proizvode prema specifikacijama Kantona Sarajevo. Koštali su skoro 70 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Imaju tri vagona s kapacitetom od 180 putnika od čega je 79 sjedećih mjesta. Maksimalna brzina im je 70 kilometara na sat, klimatizovani su, imaju uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bio sigurniji te su potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.