20.12.2023. 15:12
0
Dodik zaprijetio: Ako Schmidt nametne nešto oko Izbornog zakona, NSRS donosi svoj
Jučer je visoki predstavnik u BiH Cristian Schmidt poručio da je vrag odnio šalu i poslao posljednje upozorenje političkim strankama da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču transparentnosti.

"Glas građana mora da se poštuje onako kako je namijenjeno da se da, a ne onako kako bi se željelo", objasnio je Schmidt.

"Ovo je posljednji poziv parlamentarnoj strukturi da donese odluku. Ukoliko ne, ja ću smatrati da je ovo nepoštivanje birača i birači imaju svoja prava. To nije nešto zadano od bilo koga, to su izborna prava, kazao je visoki predstavnik i poručio:

"Stoga ću apelovati na sve i na političke stranke da se učvrsti integritet izbornog procesa. Ali ako to ne bude slučaj, to mora da se desi sada, ne u narodnom mjesecu. Treba nam odmah. Ako se to ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i koja ima to ovlaštenje. U tom slučaju, ne radi se o utjecaju, odnosno miješanju u rad Parlamenta".

A danas je na zakazanom glavnom pretresu pred Sudom BiH, koji je odgođen jer tužitelji nisu bili spremni, predsjednik RS Milorad Dodik u obraćanju javnosti, između ostalog, ponovo izvrijeđao, prema sopstvenom priznanju, "nelegalnog" visokog predstavnika u BiH nazvavši ga špekulantom i lažljivcem.

"On je samo jedan dan ušetao u BiH. Mi da vjerujemo takvim kao što je Murphy? Lažljivicma. Mi, nažalost, živimo ovdje s musimanima koji misle da je to uredu. Nije problem da budemo u BiH, ali mi smo veći suverenisti nego svi muslimani zajedno. Dajte nam ustav i po njemu ćemo se ponašati. Sa BiH onda nemamo nikakav problem", rekao je Dodik.

Upozorio je Schmidta na to da ne donosi izmjene Izbornog zakona.

"Mi ćemo donijeti naš izborni zakon u RS i da naša izborna komisija provodi izbore. Ne savjetujem mu da to radi. Koga on ovdje pravi budalom, prave debilnu zemlju ovdje. Hoću da živim u ustavnoj zemlji, pošto nije, neću da živim u njoj. Otići će RS", poručio je Dodik.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.