1.1.2024. 14:33
0
Najveće gradilište u BiH: Zahuktali se radovi na čak 50 kilometara
FOTO: screenshot/youtube/bhrt
Radovi na izgradnji autoputa 5C odvijaju se uprkos brojnim poteškoćama u zemlji. Aktivno je na radilištima na jugu i sjeveru zemlje.

Ovih dana radi se na izgradnji 61 kilometra moderne autoceste. Gradilište u dužini od 50 kilometara od Zenice prema sjeveru, jedno je od najaktivnijih.

Poddionica Poprikuše – Nemila, koja je dio dionice od Doboj Juga do sjevera Zenice, dužine 5,5 kilometara, karakteristična je po tome što je gotovo sva sadržana u objektima (tuneli i mostovi).

Najveći izazov pred radnicima je tunel Golubinja, najduži na Koridoru 5C. Samo jedna cijev je dužine oko 3600 metara.

Na najdužoj dionici Medakovo – Ozimice Koridora 5C, 21 kilometarska trasa položena ravničarski, sa sobom donosi drugačije izazove: regulacija vode te izgradnja tunela.

Na dionici Putnikovo brdo – Medakovo također radno. Tunel Putnikovo brdo 2 – Medakovo dionica je budućeg koridora dužine 8,5 km. Da bi sve bilo završeno do predviđenog roka 2025. godine, ovdje je svakodnevno angažovano oko 300 radnika.

Prema najavi Autocesta Federacije BiH, naredni mjesec radovi bi trebali početi i na posljednjoj dionici od Maglaja do Žepča, dužine 12 kilometara (Ozimice – Poprikuše) čime će u izgradnji biti kompletn sjeverni dio Koridora 5C kroz FBiH.

On će po svojoj izgradnji predstavljati saobraćajnu žilu kucavicu zemlje, izvijestio je BHRT.




(Aldin B.)

Koridor 5C
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.