8.1.2024. 16:50
0
Magazinović: Strane sudije u Ustavnom sudu BiH učestvovale u manje od tri posto odluka
Strane sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine učestvovale su u donošenju manje od tri posto odluka, pokazuju podaci koje je na društvenim mrežama objavio šef Kluba SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

- Mnogo se govori o Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama. Često se iz dijela političkih struktura može čuti kako nam “stranci” sude i odlučuju. Poziva se na izmjene zakona kojim će se “izbaciti strane sudije”. Međutim, brojevi pokazuju nešto sasvim drugo, strane sudije su učestvovale u donošenju manje od tri posto odluka - naveo je Magazinović, prikazujući statističke podatke koje je dobio u odgovoru na poslaničko pitanje.

Navodi da je u posljednjih 13 godina Ustavni sud BiH donio skoro 75.000 odluka, a strane sudije su učestvovale u donošenju tek nešto više od 2.000 odluka. Sve ostale su donijele domaće sudije. Većinu jednoglasno.

- Problem sa neimenovanjem domaćih sudija će rezultirati sa mnogo više odluka u čijem donošenju će učestvovati strane sudije i to je posljedica aktivnosti upravo onih kojima, zamislite, smeta prisustvo stranih sudija. Zapravo, oni koji pokušavaju blokirati rad Ustavnog suda će učiniti da strane sudije učestvuju u donošenju više odluka - poručuje Magazinović.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.