21.3.2024. 8:36
0
Njemački div gasi 170 radnih mjesta u Sloveniji, proizvodnju seli u BiH
FOTO: biznisinfo.ba
Kompanija Mahle Electric Drives Slovenija, koja je dio njemačke grupe Mahle i zapošljava oko 1.800 ljudi u Sloveniji, ove će godine će smanjiti broj zaposlenih u Sloveniji za 170.

Kako su objasnili, optimiziraju proizvodnju i sele proizvodni program startera u Bosnu i Hercegovinu, u tvornicu u Aleksandrovcu kod Banjaluke, prenosi BiznisInfo.ba.

Mahle Electric Drives Slovenija bivša je Letrika koja od 2014. godine posluje u sklopu njemačkog koncerna Mahle. Spomenuta firma je i ranije prilagođavala proizvodnju u Sloveniji, broj zaposlenih smanjen je već 2020. godine. Slično kao Mahle Electric Drives Slovenija, i druge firme sele “nerentabilnu” proizvodnju u BiH, navodi slovenski 24ur.com.

U Mahle Electric Drives Slovenija sve se više fokusiraju na proizvode za električnu mobilnost, poput motora za pogon električnih vozila.

– Razvili smo proizvod koji se natječe na najvećem svjetskom tržištu. Još jedna nominacija bila bi velika pobjeda, ne samo za lokaciju u Šempetru kraj Gorice, nego i za regiju i cijelu Sloveniju – rekao je u razgovoru za Delo Uroš Rutar iz šempetrske firme.

Na tom području planiraju daljnji rast, no u Sloveniji su ograničeni i prostorom i zaposlenicima.

– Naš najveći kupac je industrija traktora. Vrlo smo uspješni u industrijskom radu. Ako danas kupite evropski ili sjevernoamerički traktor, postoji 85 posto vjerovatnoće da će dva ključna proizvoda biti proizvedena odavde – dodao je Rutar.

BiznisInfo.ba piše da je kompanija Mahle izgradila veliku tvornicu u Aleksandrovcu. Radovi su privedeni kraju prije par mjeseci. Ovo će biti jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto industriji u Bosni i Hercegovini.

Površina objekta je impresivnih 26.040 metara kvadratni, a sadrži savremenu proizvodnu infrastrukturu i tehnološki napredne resurse.

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić ranije je rekao da je riječ o investiciji od gotovo 20 miliona eura.

Tada je rekao da njemačka kompanija “Mahle” na teritoriji opštine Laktaši posluje već dugi niz godina, a da bi u novoj fabrici trebalo da bude zaposleno preko 700 radnika, koji bi trebalo da imaju i bolje uslove za rad.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.